Erişilebilirlik

'ABD Askerleri Zamanı Geldiğinde Çekilecek'


Başkan Bush Amerikan birliklerinin, Irak istikrara kavuşuncaya kadar bu ülkede kalacağını söyledi. Iraklı liderlerin, yarına kadar anayasa çalışmalarını tamamlamış olmasının beklendiğini hatırlatan Bush, bu konuda ilerleme sağlandığına dikkat çekti. Bush anayasanın, Irak’ın kendi kendine yeterliliği açısından çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Başkan, "Iraklılar kendi ülkelerinin denetimlerini üstleniyor. Kendi kendini yöneten, kendi kendine yetecek ve kendi kendini savunabilen, özgür bir ulus inşa ediyorlar. Bizler de Iraklıların başarıya ulaşması için yardım ediyoruz. Teröristleri yakalamaya çalışıyoruz ve hür bir Irak’ın güvenlik güçlerine eğitim veriyoruz. Ancak bu şekilde Iraklılar kendi ülkelerini savunabilir," diye konuştu.

Celal Talabani ise, anayasa komisyonu üyelerinin anlaşmazlık yaşanan çok sayıda sorunu çözdüklerini açıkladı. Bununla birlikte Talabani, tarafların bu kez Irak’ın güneyinde, kendi devletlerini kurmak isteyen Şii Arapların taleplerine takıldıklarını söyledi.

Başkan Bush, dünkü haftalık radyo konuşmasında, Irak’taki savaşla, terörizme karşı yürütülen mücadele ve 11 Eylül saldırıları arasında ilişki kurdu. Irak’taki asker sayısında indirime gidilmesine şiddetle karşı çıkan Başkan, Amerikalıların kendi ülkelerinde terör eylemleriyle karşı karşıya kalmaması içini askerlerinin yurtdışında savaştığını savundu:

"Teröristler savaş meydanında bizi yenemez.." diyen Başkan devamla şunları söyledi:

"Bize karşı savaşı kazanmalarını sağlayacak tek neden soğukkanlılığımızı kaybetmek olur. Benim dönemimde böyle bir şey olmayacak. Irak’tan askerlerimizi erken çekersek, Irak halkına ihanet etmiş oluruz."

Kamuoyu yoklamaları, Başkan Bush’un Irak politikasına verilen desteğin giderek azaldığını gösteriyor. Associated Press tarafından yürütülen bir anket de, Irak konusunda Başkan’a desteğin, yüzde 38’e düştüğünü gösteriyor.

Başkan Bush’un Teksas’taki çiftliğinde yapacağı beş haftalık tatilse, çiftlik dışında toplanan savaş karşıtı göstericiler tarafından gölgelenmiş durumda. Bu göstericilere, 24 yaşındaki oğlunu Irak savaşında kaybeden bir anne önderlik ediyor. Anne Cindy Sheehan, Başkan’ın çiftliği yakınlarında kamp kurdu. Günlerdir Başkan Bush’la görüşmeyi istiyor. Cuma günü Cumhuriyetçi Parti’nin yardım kampanyasına katılan Bush, aracıyla protestocuların arasından hiç durmadan geçti.

Sheehan’la görüşmeyi henüz kabul etmeyen Başkan Bush, oğlunu savaşta kaybeden bu annenin durumunu ve savaşa karşı tutumunu anlayışla karşıladığını söylemekle yetindi. Başkan, geçen haftaki basın toplantısında, Irak’tan çekilmeyi uzun uzun düşündüğünü belirtmiş ancak bunun Amerika’nın zayıflığına işaret edeceğine inandığını vurgulamıştı.

XS
SM
MD
LG