Erişilebilirlik

Çekilme Öncesinde İsrail'de Durum Gergin


İsrail'de 15 Agustos'ta başlayacak Gazze'den çekilme öncesinde polis ve asker üst düzey alarmda.

Bu gece yarısı başlayacak olan Yas Günü için binlerce Yahudinin Kudüs'e gelmesini bekleyen İsrail polisi herhangibir çatışmayı önlemek amacıyla El Aksa camisi civarında ve eski kent içinde sıkı güvenlik önlemleri aldı.

Yahudilerin en eski tapınakları olan ve bugün sadece Ağlama Duvarı olarak bilinen kısmı kalan ibadethanenin 68 (MS) yılında Roma imparatoru Titus tarafından yıkılmasından dolayı yas günü olarak anılan tarih bu yıl 14 Ağustos'a yani İsrail'in Gazze'den çekilmesinden bir gün önceye denk geliyor.

Hem tapınağın yıkılmasını anmak hem de Gazze'den çekilme kararını protesto etmek için Ağlama duvarına gelecek olan binlerce Yahudiye karşı Araplar bu geceyi El Aksa camisinde geçirmeyi planlıyor.

İsrail polisi ise taraflar arasında çıkabilecek bir çatışmayı önlemek için haftasonu izinlerini iptal etti.

Öte yandan 2 gün içinde başlayacak çekilme öncesinde İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Gazze Şeridi'ndeki yerleşim yerlerini boşaltma kararına olan muhalefetin boyutuna rağmen bu kararından dolayı pişmanlık duymadığını söyledi.

Şaron, Yediot Aharonot gazetesinde yayınlanan röportajında, "Pişman değilim. Kararıma muhalefetin bu kadar büyük olacağını tahmin etmiş olsaydım bile bu kararı sürdürürdüm" dedi.

Şaron, Pazartesi akşamı çekilme planı konusunda bir ulusa sesleniş konuşması yapmayı planladığını da sözlerine ekledi.

Çekilmeye karşı olan 200 bine yakın gösterici, Perşembe gecesi Tel Aviv'in merkezindeki İshak Rabin Meydanı'nda İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve İsrail hükümeti karşıtı gösteri düzenlemişti.

Çekilme öncesi hazırlıkların yogun olduğu bir diğer yer de Filistin tarafı. Filistin Lideri Mahmut Abbas'ın da aralarında bulunduğu binlerce Filistinli, bugün Gazze kentinde İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'nın kuzeyinden çekilmesini kutladı.

Gazze'de yerel saat ile 18.00 sıralarında Filistin Lideri Abbas, çok sayıda hükümet yetkilisi ve binlerce Filistinli toplanarak, İsrail'in Gazze'den çekilmesi öncesi büyük bir kutlama yaptı. Filistin bayrakları ve pankartlar taşıyan Filistinliler, El Kassam Camii'nden başlayarak Beyt Lahim Mezarlığı'na kadar yürüdü.

Mahmud Abbas ve hükümet yetkilileri de yürüyüşe araçlarla eşlik etti. Ayrıca Mahmud Abbas, Gazze'de bulunan balıkçılar limanında, balıkçıların da bulunduğu kalabalığa seslendi. Abbas konuşmasında, "İşgalin bitmesini ve İsrail askerlerinin çekilmesini istiyoruz. İsrail'den bir mazeret bulmaksızın belirlendiği gibi çıkmalarını istiyoruz" dedi.

Mahmud Abbas, "Bugün Gazze'de başlayan özgürlük yürüyüşünün, yarın Kudüs ve diğer şehirlerimizde bitmesini umuyoruz" diye konuştu. İslami Cihad Örgütü'nün düzenlediği yürüyüşe diğer Filistin örgütleri de eşlik etti.

Yürüyüş sırasında İslami Cihad Lideri Muhammed Elhindi de kısa bir konuşma yaparak, "Filistin, denizden nehire kadar bizim ülkemiz. Filistin için canımız feda. İsrail Gazze'den çıkıyor. Yarın Batı Şeria ve Kudüs'ten ve her yerden çıkacak" ifadelerini kullandı.

XS
SM
MD
LG