Erişilebilirlik

Terörist Zanlısı İki Suriye Vatandaşı Yakalandı


Türkiye’de İsrail turist gemilerine saldırı planladıkları ve 2003 yılındaki İstanbul bombalamalarının planlayıcıları oldukları iddia edilen Suriyeli iki kişi yakalandı.

Bugün mahkeme önüne çıkarılan Suriyelilerden Luai Sakra tutuklandı. Sakra, 1 ton bomba hazırladığını ve İsrail’lileri vurmayı planladığını söyledi.

Türkiye’ye gelen İsrail turist gemilerine bombalı saldırı hazırlığı içerisinde oldukları iddia edilen 32 yaşındaki Suriyeli Luai Sakra Diyarbakır’da, 21 yaşındaki Hamid Ubeysi ise Antalya’da yakalandı.

Beş gün önce Diyarbakır Havaalanı’nda yakalanarak İstanbul’a getirilen Sakra, bugün Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sağlık kontrolünden geçti. Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Sakra nezarethanenin camından gazetecilere seslenerek, Alanya’ya gelen İsrail gemilerine eylem yapmayı planladığını söyledi ve “1 ton bomba hazırlamıştım. İsrail gemilerini vuracaktım” dedi. Sakra, hiçbir sivil Türk’e zarar vermeden denizin ortasında eylem yapmaya hazırlandığını, hedefinin İsrail’liler olduğunu da söyledi. Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre, Luai Sakra'nın avukatı Osman Karahan, müvekkilinin İsrail gemilerine eylem hazırlığında olduğunu kabul ettiğini söyledi. Karahan, müvekkilinin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki ifadesinde olayı üstlendiğini, polisin, Antalya'daki operasyonda 750 kilogram patlayıcı ele geçirdiğini ve müvekkilinin bu patlayıcının kendisine ait olduğunu kabul ettiğini belirtti.

Luai Sakra'nın patlayıcılarla İsrail gemilerini uluslararası sularda vurmayı planladığını belirten Avukat Karahan, Sakra’nın, bu eylem için yat satın aldığını, amacının Türkiye'ye zarar vermeden Akdeniz'de İsrail gemilerini patlatmak olduğunu da açıkladı.

Sakra bugün çıkarıldığı mahkeme tarafından yasadışı örgüt mensubu olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Sakra’nın ayrıca El Kaide terör örgütünün Türkiye sorumlusu olduğu iddia ediliyor.

Tutuklanan diğer Suriye’li, Hamid Ubeysi ise, El Kaide üyesi olduğu iddiasıyla Antalya’da yakalanarak İstanbul’a getirildi. Dün tutuklanan Ubeysi’nin Sakra’yla bağlantılı olduğu ileri sürüldü. Ayrıca her iki kişinin de 2003 İstanbul bombalamalarının planlayıcıları arasında oldukları belirtiliyor.

Bu haftabaşında İsrail, vatandaşlarını Türkiye'ye özellikle de Antalya ve Kemer gibi güney sahillerindeki turistik yerlere gitmemeleri konusunda uyarmıştı. Geçtiğimiz hafta da Türkiye’ye turist getiren dört İsrail gemisi, terör tehdidi üzerine yoldan çevrilmişti. Ancak Türk yetkililer ve istihbarat birimleri konuyla ilgili açıklama yapmamışlardı.

XS
SM
MD
LG