Erişilebilirlik

'İran Nükleer Faaliyetleri Başlattı


İran, Isfahan’daki nükleer tesisinde Birleşmiş Milletler mühürlerini sökerek uranyum zenginleştirme çalışmalarını başlattığını açıkladı. Açıklama, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin, Viyana’da, İran’la ilgili olarak düzenlediği olağanüstü toplantı sırasında yapıldı.

Diplomatik kaynaklar, 55 ülkenin üye olduğu dairenin İran’a verilecek karşılık konusunda anlaşamadığını bildiriyor. Daire Sözcüsü, toplantılara yarın devam edileceğini açıkladı.

İran, geçen Kasım’da Amerika ve Avrupa’nın gizlice nükleer silah ürettiği yolundaki kuşkularını gidermek için uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmuştu.

Amerika tarafından desteklenen Avrupa Birliği, İran’ı, çalışmalara tekrar başlarsa Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne şikayet edeceği konusunda uyarmıştı.

Atom Enerjisi Dairesi: İran Uranyum Zenginleştirme Çalışmalarına Başladı

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Sözcüsü Melissa Fleming, Almanya, İngiltere ve Fransa’nın İran’ı, ekonomik teşvikler karşılığı uranyum zenginleştirme çalışmalarından vazgeçmeye ikna çabalarının sonuç vermediğini söyledi. Viyana’daki toplantı sırasında gazetecilere bir açıklama yapan sözcü şöyle dedi: "İran’ın, İsfahan’daki nükleer tesislerinde santrifüj kazanlarına uranyum yerleştirme ve uranyum zenginleştirme çalışmaları başlattığını artık kesinlikle söyleyebiliriz. İranlılar, kendilerinden tesise taktığımız kameraları denemek için 24 saat süre istememize rağmen, maalesef bu işi hemen başlattılar."

Sözcü bu açıklamayı yaparken Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, İran’ı, aldığı kararı yeniden gözden geçirmeye çağırdı. Fischer, Tahran’ın uranyum üretimini yeniden başlatmanın, yanlış yönde atılmış bir adım olduğunu, ve tehlikeli gelişmelere yol açacağını anlaması gerektiğini söyledi.

İran Nükleer Enerji Dairesi Başkanı, nükleer programlarının sadece elektrik üretmeyi amaçladığını savunuyor.

Ancak Washington’daki Uluslararası ve Strataejik Araştırmalar Merkezi’nde görevli uzmanlar buna inanmıyor, İran’ın elektrik enerjisi üretmenin ötesinde hedefleri olduğunu söylüyor. Bu uzmanlardan Anthony Cordesman şöyle diyor: "İran’da nükleer bir program yürütülmekte olduğu konusunda hiçbir kuşku yok. Buradaki soru esasta şu: İranlılar, bu programda ne derece kararlı? Program ne kadar geniş? Bilmediğimiz yanlarını ne kadar kolay gizleyebiliyorlar?"

35 ülkeden oluşan Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin elinde hala İran’ı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne havale etme seçeneği var. Güvenlik Konseyi, İran’a ekonomik ya da siyasi yaptırımlar uygulama kararı alabilir. Ancak Daire Başkanı Muhammed el Baradey, hala uyuşmazlığın çözülebileceği umudunu taşıyor. Geçtiğimiz yıllarda İran’ın nükleer çalışmalarını açıklığa kavuşturma konusunda önemli ilerlemeler sağlandığını belirten el Baradey, son anlaşmazlığın geçici olabileceğini ve bir krize dönüşmesinin önlenebileceğini söylüyor.

Başkan Bush da dün İranlıları görüşme masasına dönmeye çağırdı; aksi halde bunun getireceği olumsuz sonuçlara katlanmaları gerekeceği uyarısında bulundu.

İran, Birleşmiş Milletler yaptırımlarından kaçınmak için İsfahan’daki çalışmalarını 8 ay önce durdurmuştu. Ancak İran Savunma Bakanı, ülkesinin nükleer programından vazgeçmektense ekonomik yaptırımlara katlanmaya hazır olduğu açıkladı.

XS
SM
MD
LG