Erişilebilirlik

Kral Fahd Öldü


Yıllardır hasta olan Suudi Arabistan Kralı Fahd, bu sabah erken saatlerde Riyad’da öldü. Kral, 82 yaşındaydı. Kralın cenazesi yarın kaldırılacak.

Suudi yetkililer, Kral Fahd’ın yerine kardeşi Prens Abdullah’ın tahta geçtiğini açıkladı.

Prens Abdullah, Fahd’ın 10 yıl önce, kalp krizi geçirmesinden bu yana Suudi Arabistan’ı yönetiyordu.

23 yıldır iktidarda olan Kral Fahd, Suudi Arabistan’ı bir aşiret devleti olmaktan çıkarmış ve bir ekonomik güç haline getirmişti. Suudi Arabistan, dünyanın en büyük petrol üreticisi. Kralın ölümünden hemen sonra petrol fiyatları hızla yükselerek varil başına 61 dolara çıktı. Suudi yetkililer, liderlik değişikliğinin, Riyad hükümetinin petrol politikalarını etkilemeyeceğini açıkladı.

Dünya Liderlerinden Başsağlığı

Dünya liderleri Kral Fahd’ı Batı’yla iyi ilişkileri teşvik eden ve Ortadoğu’da istikrarın sağlanmasına yardımcı olan bir lider olarak tanımlıyor.

Londra’da İngiltere Başbakanı Tony Blair, Berlin’de Almanya Başbakanı Gerhard Schroeder Fahd’ın dengeli politikaları ve olumlu davranışlarıyla dünyada ve Ortadoğu’da saygınlık kazanmış bir lider olduğunu söyledi.

Beyaz Saray, Başkan Bush’un, Kral’ın ölümünü üzüntüyle karşıladığını ve yeni Kral Abdullah’ı arayarak başsağlığı dilediğini açıkladı.

Birçok müslüman ülke, üçle yedi gün arasında değişen yas ilan etti.

Arap Birliği Zirvesi Ertelendi

Çarşamba günü Şarm El Şeyh’de yapılması planlanan Arap Birliği Zirvesi, Kral Fahd’ın ölümü üzerine ertelendi.

Arap Birliği yetkilileri, Mısır’daki zirvenin yeni tarihinin, kısa süre içinde açıklanacağını bildirdi. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, Irak ve Ortadoğu konularını görüşmek için zirve çağrısında bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG