Erişilebilirlik

'Kopan Parça Discovery'de Sorun Yaratmayacak'


Amerikan Discovery uzay mekiğinin mürettebatı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na malzeme taşıdı. Mürettebat, istasyonda biriken 13 ton ağırlığındaki atığı da alacak.

Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi, NASA, Discovery’nin Salı günü uzaya fırlatılışı sırasında, araçtan kopan köpük parçasının hasara yol açmadığını ve mekiğin dünyaya dönüşünde de, sorun yaşanmayacağını bildirdi. NASA yetkilileri, 13 günlük bir görevle uzaya gönderdikleri Discovery’nin, yörüngede kalış süresini de bir gün uzattı. Ek sürede mekik mürettebatı, Uluslararası Uzay İstasyonu’na daha fazla malzeme taşıyabilecek. Bu malzemeler su, dizüstü bilgisayarlar ve kırtasiye malzemeleri olarak açıklandı.

İki buçuk yıl önce, Columbia mekiği uzaya gönderilirken, fırlatma esnasında yakıt tankından kopan yalıtım köpüğü, aracın kanadına zarar vermiş; mekik geri dönerken atmosfer tabakasına girişinde parçalanmıştı. NASA, bu facia sonrasında, mekik uçuşlarını askıya almıştı. Salı günü Discovery’nin fırlatılması sırasında, yine yalıtım için kullanılan köpüğün kopması üzerine, NASA uçuşları yeniden askıya aldı.

Mekik programından sorumlu NASA yetkilisi Wayne Hale, Salı günkü fırlatma sırasında kopan köpüğün, Discovery’nin alt kısmını koruyan seramik ısı fayanslarına zarar verdiğini, ancak bunun hayati bir önem taşımadığını kaydetti. Yetkili, mekiğin uç kısmındaki ısı yalıtım perdesinin yerinden oynamış olmasının da sorun yaratmayacağını belirtti:

"Yalıtım perdesiyle fayanslarının durumu mühendisler tarafından incelendi ve bilgisayar modellerinde yapılan dönüş provalarında, aracın dünyaya girişinde bunların sorun yaratmayacağı sonucuna varıldı."

Dün uzay yürüyüşüne çıkan iki astronot, hasarlı yalıtım fayanslarını güçlü bir yapıştırıcıyla tamir etmeye çalıştı. NASA yetkilileri, Columbia faciasına benzer bir kazayı önlemek için astronotların yörüngedeyken, hasarı tamamen giderip-gideremeyeceklerini de belirlemeye çalışıyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG