Erişilebilirlik

'PKK Belediye Başkanı Kaçırdı'


Bingöl’ün Yayladere ilçesi Belediye Başkanı, PKK tarafından kaçırıldı.

AKP'li Belediye Başkanı Haşim Akyürek’in bulunması için dağlık bölgelerde operasyon başlatıldı. Olay, Akyürek’le birlikte kaçırılan birinin sonradan serbest bırakılmasının ardından anlaşıldı.

Bu arada, İngiltere’nin Times gazetesine demeç veren Başbakan Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak’ta saklanan PKK militanlarına karşı bir önlem alması konusunda, Amerika’ya yaptığı çağrıyı yineledi.

Erdoğan, Amerika’nın bir önlem almaması durumunda, Türkiye’nin harekete geçeceği uyarısında bulundu. Başbakan Erdoğan demecinde, uluslararası hukukun Türkiye’ye kendisini savunma hakkı verdiğini belirtti.

Bölgede Geniş Çaplı Operasyon Başlatıldı

Bingöl’ün 5000 kişilik Yayladere İlçesi’nin AKP’li belediye başkanı Haşim Akyürek, Sündüz Dağı’nda düzenlenen festivalin ardından inceleme yapmak için dün bölgeye gidiyordu.

Festival alanına yakın bir yerde belediye başkanının aracını durduran PKK’lılar, Akyürek ve yanındaki Zülfü Çoban adlı kişiyi kaçırdı. Daha sonra Çoban’ı serbest bırakan teröristler, Başkan Akyürek’i yanlarına alarak dağlık bölgeye kaçtı.

Bu sabah Amerika’nın Sesi radyosuna açıklama yapan Yayladere Belediyesi yetkilisi Bilge Eren, serbest bırakılan kişinin olayı güvenlik güçlerine haber vermesi üzerine bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldığını söyledi. Eren ayrıca, serbest bırakılan Zülfü Çoban’ın Türk güvenlik güçlerine kendilerini kaçıranların PKK lılar olduğunu söylediğini de ifade etti. Yayladere İlçesi kaymakam vekili Hamdi Üncü de Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, Akyürek'in kurtarılması için Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı'na bağlı güvenlik güçleri tarafından bölgede havadan ve karadan operasyonlar başlatıldığını bildirdi. Ancak şu ana kadar Haşim Akyürek bulunamadı.

Bu olay Güneydoğu’da üç hafta içinde gerçekleşen ikinci kaçırılma olayı. 11 Temmuz günü de Tunceli-Pülümür karayolunu kesen PKK’lılar jandarma er Coşkun Kırandi’yi kaçırmışlardı.

Kırandi'nin kaçırılmasından iki gün sonra PKK'ya yakınlığıyla bilinen Mezopotamya Haber Ajansı, Coşkun Kırandi'nin örgüt üyelerince kaçırıldığını, sağlık durumunun iyi olduğunu ve hiçbir şekilde kötü muameleye maruz kalmadığını bildirdi. Yine Mezopotamya Haber ajansına göre, geçtiğimiz hafta örgütün liderlerinden Murat Karayılan Türkiye’nin bölgedeki operasyonlarına son vermesi durumunda er Coşkun Kırandi’yi serbest bırakacaklarını söylediğini duyurmuştu. Ancak Kırandi henüz serbest bırakılmadı.

Güneydoğu’da artan olaylar dikkat çekerken, bölgedeki çatışmalar ve mayın patlamaları sonucu Mayıs ayından bu yana 50’den fazla asker ve 30’dan fazla PKK’lı öldü.

Türkiye, Amerika’dan özellikle Kuzey Irak’ta saklanan PKK militanlarının yakalanması ve terör örgütüyle mücadelede destek verilmesi konularında yardım istiyor. Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin Amerika’dan bu konudaki beklentilerini bir kez daha tekrarladı ve Erdoğan, İngiliz The Times gazetesine verdiği demeçte, Amerika’nın bir önlem almaması durumunda, Türkiye’nin harekete geçeceği uyarısında bulundu. Amerika PKK’yı terörist örgütler listesinde bulunduruyor.

XS
SM
MD
LG