Erişilebilirlik

Orgeneral Tolon'dan ABD'ye Eleştiri


Türkiye’de asker kanadından terör konusunda açıklamalar gelmeye devam ediyor. Geçen hafta Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un PKK konusundaki sözlerinin ardından, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon da terör konusunda dikkat çekici açıklamalar yaptı.

Orgeneral Tolon dün Tekirdağ’da düzenlenen bir törende yaptığı konuşmada, sınırötesi operasyon konusunda farklı ülkelerden gelen açıklamalara sert tepki gösterdi. Tolon, yıllardır dünyaya terörün ne büyük bela olduğunu anlatmaya çalıştıklarını ancak pek çok konuda olduğu gibi Türkiye’ye terör konusunda çifte standart uygulandığını söyledi.

Bugün bazı gazetelerde yer alan haberlerde, Orgeneral Tolon’un sözleriyle Amerika’yı hedef aldığı belirtiliyor. Tolon konuşmasında, Amerika’ya direkt olarak seslenmese de, “uluslararası geleneklere göre haddini ve hukukunu aşmaması gereken bir temsilci silahlı mücadele yapmayın diyerek, aklınca bize öğüt vermektedir” sözleriyle, Orgeneral Tolon’un dolaylı yoldan Amerika’dan sınırötesi operasyonlar konusunda gelen açıklamaları eleştirdiği ifade ediliyor.

Tolon sınırötesi operasyonlar konusunda gelen açıklamaları “Sanki onlara soran varmış, sanki onlardan onay talep edilmiş de ‘lütfetmişler’, ülke sınırlarımız içinde bu mücadeleyi sürdürürsek desteklerini ifade ediyorlar” sözleriyle eleştirdi. “Onların kanını akıtanlar teröristmiş, bizim canımızı yakanlar ise milismiş” diyen Birinci Ordu Komutanı, “Gördünüz mü uluslararası adaleti, hukuku, eşitliği, çifte standardı?” şeklinde konuştu.

Orgeneral Tolon’un bu sert eleştirileri, geçtiğimiz hafta Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Amerika’nın PKK'nın lider kadrosunun yakalanması için emir verdiğini açıklamasının ardından geldi. Amerika’dan ise Orgeneral Başbuğ’un sözlerine ilişkin bir açıklama ya da yorum yapılmamıştı.

Bu arada, terörle mücadele konusunun bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında değerlendirilmesi bekleniyor. Kurul toplantısında, hem uluslararası terör hem de Türkiye’de son zamanlarda artan terör olayları ele alınıyor.

XS
SM
MD
LG