Erişilebilirlik

Iraklı Kadınlar Şeriata Karşı Gösteri Düzenledi


Irak Anayasa Komisyonunun Şii üyelerinin anayasayı Şeriat hükümlerine bağlamaya çalışması, Iraklı kadınlar arasında kaygıya yol açıyor.

Kadınlar Şeriat'a Karşı Gösteri Düzenledi

Kısa kollu bluz giymiş ve saçları rüzgardan uçuşan kadınlar, ellerindeki kağıtları gelen geçen araç sürücülerine uzattı. Göstericiler arasındaki türbanlı kadınlar da, herkesle eşit olmak istedikleri ve ikinci sınıf vatandaş olmak istemediklerini belirten pankartlar taşıdı.

Kadın göstericilerin protestosu, Irak Anayasa Komisyonu’nun Şii üyelerini hedef aldı. Komisyonda çoğunluğu oluşturan Şii üyeler, yeni anayasanın Şeriat hükümlerine göre hazırlanmasını istiyor.

Irak Kadın Özgürlüğü Hareketi’nin başkanı Yanar Muhammed, anayasa komisyonunun, özellikle evlilik, boşanma ve miras hakları gibi konuları, laik mahkemelerin yetki alanından çıkarıp, din adamlarına verme çabalarından kaygı duyuyor. Muhammed, Irak’ın, Şeriat hükümleriyle yönetilmeye zorlanmaması gerektiğini savunuyor: "Bizi, Taleban dönemindeki Afganistan’a çevirmeye çalışıyorlar. Bu şekilde, bir adam dört kadınla evlenebilecek. Erkekler disiplin bahanesiyle eşlerini dövebilecek ve canları istediklerinde, kız çocuklarıyla evlenebilecek. Zina yapanlar da ölümle cezalandırılacak."

1968 yılında iktidara gelen Irak Baas partisi, laik bir yapıya sahipti. Saddam Hüseyin’in ekonomik kalkınma programıyla birlikte çok sayıda kadın da, iş hayatına sokuldu. Kadınların toplum içindeki konumunu yükseltmek için bir dizi eğitim ve çalışma reformu yürürlüğe kondu.

Yanar Muhammed, laik düzenin sağladığı haklarından vazgeçmemeye kararlı. Bununla birlikte Irak Ulusal Meclisi’nin Hıristiyan üyelerinden Jacklin Zumaya, ülke içinde laik ve dindar kadınlar arasında ciddi bir uçurum olduğuna ve bunun da bir süre sonra ülkeyi bölebileceğine dikkat çekiyor.

Zomaya, Iraklıların kadın hakları konusunda ciddi ayrılığa düştüğünü ve buna bir çözüm bulmanın mevcut koşullarda zor olduğunu söylüyor.

Irak Anayasa Komisyonu, 15 Ağustos’a kadar anayasayla ilgili çalışmalarını bitirmek zorunda. Buna rağmen bir gecikme yaşanması durumunda, komisyon altı aylık uzatma hakkı isteyebilecek.

Boykot Sona Erdi

Irak anayasa komisyonunun Sünni üyeleri, bir hafta süren boykotlarına son verdiklerini açıkladı. Boykot, komisyonun iki Sünni üyesinin geçen hafta silahlı saldırı sonucu öldürülmesi üzerine başlatılmıştı.

Yarın 12 Sünni üyenin komisyon çalışmalarına geri döneceğini açıklayan Salih el-Mutlak, “daha sıkı koruma sağlanması ve dışarıdan soruşturma açılması” isteklerinin yerine getirildiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG