Erişilebilirlik

Mısır'da Ölü Sayısı 88'e Ulaştı


Mısır'ın, Kızıldeniz kıyısındaki Şarm El Şeyh tatil merkezinde patlayan bir dizi bomba 88 kişinin ölümüne en az 100 kişinin yaralanmasına yolaçtı. Ölen ve yaralananlar arasında yabancı turistler de bulunuyor.

Polis dün gece yarısından hemen sonra meydana gelen ve "iyi koordine edilmiş saldırılar" olarak nitelediği olayda büyük çaplı üç ayrı bombanın birkaç dakika arayla ardarda patlatıldığını açıkladı.

Patlamaların en şiddetlisi Gazala Gardens adlı büyük bir otelde meydana geldi. Bir intihar saldırganının, bomba yüklü aracını otelin resepsiyon bölümüne hızla sürerek patlattığı bildirildi. Patlama otelde çok sayıda can kaybına ve ağır hasara yolaçtı. Kısa bir süre sonra yakındaki Naama bölgesinde bir açık hava kafesinde patlayan bomba 17 kişinin ölümüne neden oldu.

Bir İslamcı internet sitesinde, patlamalardan El Kaide Abdullah Azzam Tugayları adlı bir grubun sorumlu olduğu bildirildi. Bu iddianın doğru olup olmadığı henüz belirlenemedi.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tatilini yarıda keserek patlamaların olduğu bölgeye gitti. Saldırıya uğrayan yerlerde inceleme yapan Mübarek olayın teröristlerle mücadele edip onları yenilgiye uğratma yönündeki kararlılığını arttırdığını söyledi.

Mısır'da yaklaşık 8 yıl önce Luksor yakınındaki bir antik Mısır tapınağını gezen turistler saldırıya uğramış ve yaklaşık 60 kişi öldürülmüştü.

Geçen yıl Ekim ayında da Şarm El Şeyh yakınındaki Taba tatil merkezinde girişilen bombalı saldırılar 34 kişinin ölümüne yolaçmıştı.

Mısır yetkilileri önceki saldırılarda İsrail-Filistin çatışmasından kaynaklanan şiddet ortamının rolü olduğunu söylemişti.

Son saldırıda ölen 88 kişinin çoğunun Mısırlı olduğu bildirildi. Yetkililer, ölenler arasında en az 8 yabancının da bulunduğunu söyledi.

Amerika, Birleşmiş Milletler Örgütü ve çeşitli ülkeler, Mısır'daki bombalı saldırıları şiddetle kınadı.

Orta Doğu bölgesinde bulunan Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Amerika ve Mısır'ın saldırıların sorumlusu olan teröristleri yenilgiye uğratmak için birlikte çalışacağını söyledi. Rice, saldırıları, "ülke ve inanç ayrımı tanımayan bir salgın hastalık" olarak niteledi.

Türkiye de saldırıları şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “bu saldırıları, uluslararası toplumun terörizm belasına karşı her yerde topyekun mücadele etmesi gerekliliğini teyit eden başka bir hain eylem olarak görüyoruz” denildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Mısır yöneticilerine başsağlığı mesajları gönderdi.

Rusya ve Fransa liderleriyle Avrupa Birliği Komisyonu da saldırıları kınadı ve Mısır'a destek vaadinde bulundu.

XS
SM
MD
LG