Erişilebilirlik

ABD'den 'İsrail-Filistin İşbirliği' Girişimi


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrailli ve Filistinlilerin Gazze’den çekilme planı üzerinde işbirliği yapmalarını teşvik amacıyla bugün ilk olarak İsrail Başbakanı Ariel Sharon’la görüştü.

Dışişleri Bakanı Rice yarın da Filistin Lideri Mahmud Abbas’la görüşecek.

Dışişleri Bakanı Rice, Sharon ile görüşmesinden önce Gazze’den çekilme konusundaki sorunları çözmek için sıkı bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu her iki tarafa da anlatacağını söylemişti. Amerikalı bakan, teröristlerin, İsrail’in Gazze’den çekilme kararı almasıyla doğan “umudu” yıkmak istediklerini; tarafların bunlara karşı direnmesi gerektiğini dile getirdi.

İsrailli medyasına göre, Gazze’den çekilme süreci tamamlandıktan sonra Amerika, bir Arap-İsrail zirvesi düzenlemek istiyor. Condoleezza Rice’ın bu isteği, İsrail Dışişleri Bakanı Sivan Şalom’la yaptığı görüşmede dile getirdiği bildiriliyor.

Bu arada, Filistin’in Birleşmiş Milletler temsilcisi, İsrail’i, Gazze’den çekilme görüntüsü altında Batı Şeria’daki yerleşimleri genişletmekle suçladı. Filistinli diplomat ayrıca, İsrail’in güvenlik duvarını da genişletme çabasında olduğunu ileri sürdü. İsrail’in Birleşmiş Milletler temsilcisi suçlamaları reddetti.
XS
SM
MD
LG