Erişilebilirlik

İsrail Gazze'den Daha Erken Çekilecek


İsrail hükümeti, giderek artan protesto gösterileri nedeniyle Gazze’den çekilme tarihini öne almayı düşünüyor. Başbakan Yardımcısı Ehud Olmert, Gazze’de onbinlerce polis görevlendirildiğine dikkati çekti, bunun hükümete ağır bir mali yük oluşturduğunu söyledi.

Olmert, gelecek ayki çekilme işleminin daha erken yapılabileceğini bildirdi. İsrail Başbakanı Ahmet Kureya ise, Yahudilerinden alınacak her metre kare toprağın şenliklerle kutlanacağını söyledi. Bu arada çekilme çekilme planını protesto eden göstericilerin liderleri, Gazze’ye toplu yürüyüş eyleminden vaz geçtiklerini açıkladılar.

Ehud Olmert İsrail radyosuna yaptığı açıklamada günlerdir devam eden gösterilerin güvenlik kuvvetlerini bağladığını, günlük yaşamı aksattığını ve hükümete ağır mali yük oluşturduğunu söyledi.

Sina yarımadasının Akdeniz kıyısında bulunan Gazze ince bir dikdörtgene benziyor. Nitekim yabancı dillerin çoğunda "Gazze Şeridi" olarak bilinen bölgenin Mısır’la 11, İsrail’le ise 51 kilometrelik sınırı var. İsrail 1967 Arap İsrail savaşında Batı Şeria’yla birlikte Mısır’a ait olan Gazze’yi de ele geçirmişti.

O zamandan beri binlerce Yahudi tarihî İsrail’e ait olduğu gerekçesiyle bölgeye yerleşti. Çoğu köktendinci olan Yahudiler, Batı Şeria’yla birlikte Gazze’nin de Tevrat’ta Tanrını kendilerine vaat ettiği kutsal topraklar olduğunu iddia ediyor.

Başbakan Ariel Şaron’un planı, işgalci Yahudilerin Gazze’de kurdukları 21 yerleşim biriminin tümüyle, Batı Şeria’dakilerden ise 4’ünün boşaltılmasını öngörüyor. İsrail hükümeti, çekilme planını gelecek ayın ortalarına doğru uygulamaya koymayı düşünüyordu. Ancak son günlerde yapılan toplu gösteriler hükümeti zor duruma düşürdü. Plana şiddetle karşı çıkan Yahudi yerleşimciler eylemlerine hız verdi.

Gazze’deki gösteriler Tel Aviv ve Kudüs’e sıçradı, yer yer çatışmaya dönüştü. Yerleşimciler ve kendilerini destekleyen militan Yahudiler, otoyollara barikatlar kurdu, şehirlere giriş çıkışları engelledi ve güvenlik görevlileriyle çatıştı. Onbinlerce kişi çekilmeyi önlemek için Gazze’ye yürüyüşe geçti. Bir o kadar polis de onları önlemekle görevlendirildi.

İsrail ordusu, göstericilerle polisler arasında çatışmalara sahne olan Guş Katif yerleşim birimini ‘kapalı askeri bölge’ ilan etti. Yahudi işgalcilerin bir zamanlar huzur içinde yaşadığı Gazze, Filistin başkaldırısının başladığı 2000 yılından beri zaten çok tehlikeli bir yer olmuş, Akdeniz kıyısındaki tesislere İsrail’den turist akını kesilmişti. Bölgede yaşayan Yahudi işgalcilerin çoğu hükümetin taşınmaz malları için teklif ettiği dolgun tazminatı kabul edip Gazze’den ayrılmaya başladı.

Ayrılmamakta direnen birkaç yüz Yahudi ise, Gazze’den çekilmekle hükümetin yıllardır kendilerine saldıran Filistinli militanlara yenilmiş olduğunu söylüyor. Filistin Başbakanı Ahmet Kureya, Yahudiler çekilir çekilmez Filistinlilerin yerleşim birimlerini devralacaklarını açıkladı. Ancak Başbakan, İsrail hükümetinin çekilme planının ayrıntılarını bilmediklerini, dolayısıyla bekle gör politikası izlediklerini söyledi.

İsrail hükümeti, Gazze’deki işgalci Yahudilere ödenecek en az 2 milyar Dolar tutarındaki tazminatı Amerika’nın karşılamasını istiyor.

XS
SM
MD
LG