Erişilebilirlik

Condoleezza Rice Darfur'a Gitti


Amerika Dışişleri bakanı Condoleeza Rice, Sudan’ın Darfur bölgesinde bir mülteci kampını ziyareti sırasında şarkı söyleyen çocuklar tarafından karşılandı.

Condoleeza Rice, kampta iki yıldır süren çatışmalar sırasında evlerini terketmek zorunda kalan onbinlerce Sudanlıdan bazılarıyla görüştü..Amerika çatışmaları “soykırım” olarak niteliyor.

Rice, daha önce Hartum’da Sudan devlet başkanı Ömer Hasan el-Beşir ile görüştü..

Sudan hükümeti ile Güneydeki isyancılar arasındaki 21 yıllık iç savaşı sona erdiren anlaşmayı umut verici olarak tanımlayan Rice, ancak Darfur’daki uyuşmazlığın çözümü için daha çok çaba harcanmasını istedi.

Rice, Darfur’a giderken Sudan Dışişleri Bakanı Mustafa Osman İsmail telefon ederek , heyetindeki bazı kişilerin Sudanlı güvenlik görevlilerince tartaklanması olayı için, resmen özür diledi.

Olay, bugün, erken saatlerde, Rice’ın Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’le görüşmesi sırasında meydana geldi. Görüşmeyi izlemeye çalışan Amerikalı gazeteciler ve Rice’ın yardımcılarının güvenlik görevlilerince itildiği ve tartaklandığı bildirildi.

Rice, olayın Sudan Devlet Başkanı’yla birlikte oturduğu bir sırada meydana gelmesinin kendisini öfkelendirdiğini söyledi.
XS
SM
MD
LG