Erişilebilirlik

Anayasa Mahkemesine Muhafazakar Aday


Başkan Bush Federal Temyiz Mahkemesi yargıçlarından muhafazakar eğilimli John Roberts’i, Anayasa Mahkemesi üyeliğine aday gösterdi.

Başkan Bush kararını dün gece televizyonda açıklarken, yanında bulunan yargıç Roberts, Başkan’ın kendisini seçmesinden büyük gurur duyduğunu söyledi. Bush, Senato’yu, onurlu ve hızlı bir onaylama süreci uygulamaya çağırdı.

Yargıç Roberts’in adaylığının, Anayasa Mahkemesi’nin dengesini muhafazakar yöne çekeceği için, büyük bir siyasi tartışma yaratması bekleniyor. Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler arasında çıkacak siyasi çatışmanın yanı sıra, özel grupların da Senato’nun kararını etkilemek amacıyla bir dizi faaliyette bulunması bekleniyor. Anayasa Mahkemesi’nin dokuz üyesi bu göreve ömür boyu seçiliyor.

Mahkemeye, 11 yıldan beri ilk kez yeni bir üye seçilecek. Eski başkanlardan Ronald Reagan’a danışmanlık yapmış olan John Roberts Anayasa Mahkemesi’nin baktığı 30 davada savunma yapmıştı. John Roberts’in Anayasa mahkemesinin dokuz yargıcından biri olabilmesi için Senato’da oylama yapılacak. Roberts, emekliliğini isteyen ve orta bir çizgi izleyen ilk kadın Anayasa Mahkemesi üyesi Sandra Day O’Connor’un yerini alacak.

John Roberts şu andaki başkanın babası Başkan George Bush tarafından Federal Temyiz Mahkemesi yargıçlığına aday gösterilmiş, ancak adaylığı, Senato tarafından reddedilmişti. Yargıç Roberts 2003 yılında Başkan Bush tarafından başkent Washington’daki Federal Temyiz Mahkemesinin başına getirilmişti.

50 yaşındaki John Roberts Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesini iyi dereceyle bitirdi.

XS
SM
MD
LG