Erişilebilirlik

Irak'a Komşu Ülkelerin Bakanları Toplandı


Irak’ta ve Türkiye’de terör eylemlerinin arttığı bir dönemde, İstanbul Irak’a komşu ülkelerin içişleri bakanlarını ağırladı.

Toplantı sonunda teröre karşı ortak mücadele mesajı veren bakanlar, alınan kararları uygulamaya geçirmek için bir genel sekreterlik oluşturulacağını da açıkladı. Türk tarafı PKK militanlarının sızmasına karşı sınır güvenliğinin sağlanması talebini dile getirdi, Irak tarafı ise PKK’yı desteklemediklerini söylemekle yetindi.

Irak’a komşu ülkelerin içişleri bakanları Türkiye’nin PKK’ya karşı sınır ötesi operasyon yapıp yapamayacağı konusundaki tartışmanın sürdüğü bir dönemde toplandı.

Toplantıya Türkiye ve Irak'ın yanı sıra Suriye, Kuveyt, Ürdün, İran, Mısır, Suudi Arabistan ve Bahreyn içişleri bakanları katıldı. Çırağan sarayındaki toplantıda, Irak içişleri bakanı Beyan Bagr Sulag’ın beklentisi komşu ülkelerden Irak topraklarına sızan İslamcı militanlara karşı daha somut önlemler alınmasıydı.

Türkiye’nin beklentisi ise, Irak’ın kendi sınırlarını denetim altına alması ve PKK’nın Irak’ta barınmasına artık bir son verilmesiydi. Nitekim içişleri bakanı Abdülkadir Aksu, açış konuşmasında sınır güvenliğini “en önemli sorun” olarak tanımladı.

Aksu’nun Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlamak için şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da gereğini yapacağını vurgulaması dikkat çekti. Daha çok Amerika’ya ve iç kamuoyuna yönelik bir mesaj olarak değerlendirilen bu sözler, dışişleri bakanlığının “Türkiye, gerekli gördüğü tedbiri, gerekli gördüğü zaman alır” açıklamasıyla da paralellik taşıyordu.

İçişleri bakanı Aksu konuşmasında, bu konuda somut adımlar atılabilmesi için bölgesel bir güvenlik işbirliği protokolü imzalanmasını da önerdi. Türkiye’nin bu önerisi sonuç bildirgesine de yansıdı. Sonuç bildirgesinde ayrıca toplantıda alınan kararların takibini yapmak ve koordinasyonunu sağlamak amacıyla bir genel sekreterlik kurulacağı açıklandı.

Gazeteciler ise Iraklı bakan Sulag’a hükümetinin PKK’ya karşı ne tür önlemler alacağını sordu. Sulag, bu soruya “Irak, ne PKK’yı ne de diğer terör örgütlerini destekliyor, hepsini reddediyoruz” cevabını vermekle yetindi. Sulag, toplantıda devrik lider Saddam Hüseyin ve kadrosunun bir an önce yargılanması konusunda anlaşma sağlandığını da açıkladı. Bir sonraki Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılacak.

XS
SM
MD
LG