Erişilebilirlik

Hindistan Başbakanı Washington'da


Başkan Bush bugün Beyaz Saray’da Hindistan Başbakanı Manmohan Singh’le görüştü. Bush görüşmeden sonra Amerika’yla Hindistan arasındaki ilişkilerin hiçbir zaman bu kadar güçlü olmadığını söyledi. Singh de iki ülkenin ortak sorunlarla benzer kararlılıkla mücadele ettiklerini belirtti.

Görüşmede ikili ilişkiler, terörle mücadele, ticaret ve enerji konuları ele alındı.

Beyaz Saray, Hindistan Başbakanı için büyük bir karşılama töreni yaptı.

Törende iki ülkenin milli marşları çalındı ve 19 pare top atışı yapıldı. Başkan Bush, Beyaz Saray’ın önünde düzenlenen törende iki ülke arasında artan işbirliğinden memnunlukla sözetti ve Hindistan’ı, gelişen bir ekonomik güç olarak tanımladı. Başkan, geçen yıl Aralık ayındaki tsunami felaketinden sonra Amerika’nın yaptığı yardımın, iki ülke ilişkilerindeki gelişmenin kanıtı olduğunu söyledi:

"Halklarımız; dostluk, refah, barış ve bölgesel istikrar taahhüdüne bağlılığı paylaşıyor. Ülkelerimiz özgürlüğe inanıyor ve uluslar arası teröre karşı mücadele veriyor."

Hindistan Başbakanı Singh de ülkesinin Amerika’yla birlikte global sorunların çözümü için çalıştığını söyledi. Singh, bugünkü görüşmelerden kapsamlı bir işbirliği gündemi çıkacağını umduğunu ve ilişkilerde gerçek bir reform beklediğini belirtti.

Hindistan Başbakanının Başkan Bush’dan Amerikan nükleer enerji teknolojisinden yararlanma izni isteyeceği sanılıyor. Amerikan yasaları, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasına taraf olmayan Hindistan gibi ülkelere nükleer teknoloji transferini yasaklıyor.

Hindistan ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde daimi temsil hakkı da istiyor ve bunun için Amerika’dan destek bekliyor.

Bu, son beş yıl içinde bir Hindistan başbakanının ilk Beyaz Saray ziyareti oldu. Bazı gözlemciler, Amerika’nın, Çin’in Asya’da artan nüfuzuna karşı, Hindistan’la daha yakın ilişkiler geliştirmek istediğini düşünüyor.

XS
SM
MD
LG