Erişilebilirlik

Erdoğan PKK Konusunda Sert Çıktı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’de son zamanlarda artan terör olaylarına dikkati çekerken terör örgütü PKK’ya karşı gerekirse sınırötesi harekat yapılabileceğini söyledi.

CNNTürk televizyonunda bir programa katılan Erdoğan, Anadolu Ajansı’nın dün verdiği bir haberde adının açıklanmasını istemeyen Amerika’lı bir yetkilinin “Türkiye, PKK’nın Irak’ta varlığına karşı sınır ötesi bir harekat yapamaz. Kendi sınırları içinde mücadele eder.” şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi.

Başbakan, adını belirtmeyen bir kişinin açıklamasını Anadolu Ajansı’nın geçmesini doğru bulmadığını söyledi. Erdoğan, kimliği belli olmayan bir insanın, Amerika’lı olmayabileceğini de belirtti ve “Ben, Amerika’nın böyle bir yaklaşımda olduğunu söyleyemem, bu ciddi yanlış olur” dedi.

Terörün uluslararası alanda tırmanışta olduğunu belirten Tayyip Erdoğan, terör faaliyetlerinin Türkiye’de de son zamanlarda hareketlendiğini söyledi. Bu artışın PKK’nın farklı ülkelerden aldığı destekten kaynaklanabileceğini belirten Başbakan Erdoğan, terörü sahiplenenler olduğunu, ‘terör örgütleri listesine aldım’ demekle teröre karşı mücadele edilemeyeceğini söyledi.

Erdoğan, Avrupa Birliği ülkeleri içinde yakalanan teröristlerin teslim edilmemesini ve yargılanmamasını da eleştirdi. Başbakan, Türkiye’ye gelen diplomatların ve bakanların Ankara yerine Diyarbakır’a, Hakkari’ye gitmelerine de tepki gösterdi ve “Ne yapmaya gidiyorsunuz, gerekçeniz ne?” diye sordu.

Erdoğan, etnik, bölgesel ve dinsel milliyetçiliğe karşı olduklarını, bunların kırmızı çizgileri olduğunu da bildirdi.

Bu arada, Ankara’da muhalefet partileri son zamanlarda artan terör olaylarından hükümeti sorumlu tuttu. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal, “Türkiye terör konusunda gevşek bir iktidarın elinde” derken, Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Sarıbaş, hükümet’in Güneydoğu’da artan terör olaylarına karşı tedbir almadığını iddia etti.

Son olarak Tunceli’de PKK militanları tarafından kaçırılan bir asker için geniş çaplı operasyon başlatılmıştı. Geçtiğimiz haftasonu ise Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik beldesinde devriye görevi yapan asker bir araç mayına çarpmış, patlamada araçta bulunan askerlerden 3'ü hayatını kaybetmiş, 15'i de yaralanmıştı.

2004 yılının Haziran ayından bu yana Güneydoğu’da meydana gelen terör olaylarında artış olduğu ve çıkan çatışmalarda 100’den fazla askerin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG