Erişilebilirlik

Halilzad: Türkiye Irak İçin Gerekeni Yapıyor


Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad dün Washington’daki Basın Klübü’nde “Amerika ve Irak’ın Geleceği” konulu bir konferans verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Büyükelçi Halilzad’a Türk Irak ilişkileri konusunda sorular da soruldu. Halilzad Türkiye’nin Irak’a yardımcı olan komşularının başında geldiğini belirtti ve bu ilişkilerin daha da gelişeceğini söyledi.

Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Khalilzad Irak’ın geleceğiyle ilgili görüşlerini açıklarken, “Irak tüm komşularıyla iyi ilişkilere sahip, şu andaki durumundan, zengin ve bölgesel politikalarda önemli rol oynayabilecek bir ülke olarak çıkacaktır” dedi. Halilzad, gelecekte olumlu ilişkilere sahip olabilmek için, tüm komşularının Irak’la iyi ilişkiler kurması gerektiğini de kaydetti. Bu bağlamda Türkiye’den ne gibi bir işbirliği beklendiği sorusuna, büyükelçi şu yanıtı verdi:

“Türkiye hiç kuşkusuz çok önemli bir komşu ve olumlu bir rol oynadı. Türkiye’nin yapabileceği çok katkı var ve zaten bunu da yapıyor. Birincisi, Irak’ın ekonomik olarak yeniden yapılanmasında Türkiye doğal bir ortak. Ankara’nın terörizm alanında kaygıları var ve biz bunu anlıyoruz. Türkiye daha fazla ticaret ve iş yapmak istiyor. Bu çok olumludur. Ve Türkiye, siyasi alanda ve terörizmle mücadele konularında Irak’ı, komşularıyla biraraya getirmede öncülük yapıyor.”

Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Halilzad Irak savaşından önce Türkiye’ye gittiğini hatırlattı ve bugünkü yeni ortamda Türkiye’yle temas ve işbirliğine devam etmek istediğini bildirdi. Halilzad şöyle konuştu:

“Türkiye’yle işbirliği yapmaya çalışıyoruz. Irak savaşından önce Türkiye’deydim ve Dışişleri Bakanlığındaki dostlarımızla Türkiye’nin çıkarlarının gözetilmesi için işbirliği yaptık. Amerikan askerlerinin Türk topraklarından geçmesi konusunda yaşanan anlaşmazlığa rağmen, Irak konusunda işbirliği içinde olduk. Bugünkü yeni ortam ve çerçevede bu temaslarımızın devam etmesini isteriz.”

Halilzad dün Washington’da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, Bağdat’ta tutuklu terör sanığı iki El Kaide teröristini resmen istemesi hakkında sorulan soruya karşılık, “verilecek bir bilgim yok” yanıtını verdi.

Amerika’nın Bağdat büyükelçisine Kerkük’ün gelecekteki durumu da soruldu: Halilzad, etnik çeşitliliği sahip bu kentteki her grubun, haklarının korunduğuna inanması ve kentin bir parçası olma duygusuna saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Büyükelçi Zalmay Halilzad Kerkük’deki durumun olumlu yönde gelişmesi için yerel ve merkezi hükümet ile farklı etnik gruplarla çalışmalar yapacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG