Erişilebilirlik

'İstanbul Saldırılarını Planlayanlar Irak'ta'


Bugün bazı gazetelerde yer alan haberlere göre, 60’tan fazla kişinin ölümüne neden olan 15 ve 20 Kasım 2003 İstanbul bombalamalarının iki failinin Bağdat’ta yakalandığı bildirildi.

İstanbul bombalı saldırılarının planlayıcısı olduğu iddia edilen Saadettin Akdaş ve bombaların imalatında çalıştığı öne sürülen Burhan Kuş’un bu yılın başında, Kuzey Irak’taki Tel Afer şehrindeki çatışmalar sırasında yakalanarak, Ebu Gureyb cezaevine gönderildikleri belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Doğruladı

Türkiye’nin ise gelişmeler üzerine iki zanlının iadesi için başvuruda bulunduğu ancak şu ana kadar Türkiye’nin talebine bir yanıt gelmediği bildirildi. Gazetelerde bu sabah yer alan bu haberlerin ardındansa, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi. Bakanlık, Türkiye’nin Irak’tan Akdaş ve Kuş’un iadesini talep ettiğini doğruladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, konuyla ilgili kendisine yöneltilen bir soruya verdiği yazılı cevapta, Irak’ta Çok Uluslu Güç tarafından cezaevinde tutulan kişilerden ikisinin İstanbul bombalama eylemlerinin faillerinden Sadettin Akdaş ve Burhan Kuş olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Tan bunun üzerine, Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan dosyaların 13 Haziran 2005 tarihinde, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği tarafından Irak Dışişleri Bakanlığı’na iletildiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü böylece, Türkiye ile Irak arasındaki “hukuki ve adli işbirliği sözleşmesi” çerçevesinde Akdaş’ın ve Kuş’un iadesinin talep edildiğini bildirdi.

Ankara’da 16 Haziran 2005 tarihinde yapılan Türkiye-Irak konsolosluk görüşmeleri sırasında da konunun Türkiye tarafından gündeme getirildiğini belirten Namık Tan, iade işlemlerinin bir an önce sonuçlandırılmasının beklendiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin sunduğu dosyaların Irak makamlarınca incelendiğini ve konunun bakanlık ve Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği tarafından takip edildiğini belirtti.

Ancak bugün gazetelerde yer alan haberler iade kararının Irak hükümeti’ne değil Amerika’ya bağlı olduğunu belirttiler. Haberlerde bu talebin, Ankara-Washington ilişkilerine etki edebileceği yorumlarına da yer verildi. Amerika’nın Ankara büyükelçiliği yetkilileri ise konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Terör örgütü El Kaide’nin Türkiye yapılanmasında yer alan militanlar, 15 Kasım’da Neve Şalom ve Beth Israel sinagoglarına, 20 Kasım günü de HSBC Bankası Genel Müdürlüğü ve İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na bomba yüklü kamyonetlerle saldırmış ve saldırılarda 60’tan fazla kişi ölmüş, 700’den fazla kişi de yaralanmıştı.

Bombalı saldırılarla ilgili El Kaide örgütünün Türkiye yapılanmasında yer aldığı iddia edilen, 30’u tutuklu 71 sanığın yargılanmasına ise, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor.

XS
SM
MD
LG