Erişilebilirlik

Straw: 'Türkiye'nin AB Üyeliği Çok Önemli'


Avrupa Birliği’yle müzakerelere başlanması planlanan 3 Ekim tarihi yaklaşırken, Birlik içinde Türkiye’nin üyeliğine yönelik farklı sesler, bu konuda belirsizliklere yol açıyor.

Ancak, Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını bu ay devralan İngiltere’nin, bu konudaki tavrı açık. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye’ye tam destek verdi. Straw, "AB’nin sınırı Türkiye’nin doğusudur" diye konuştu.

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten İngiltere, Türkiye’nin üyeliği konusunda son derece net mesajlar vermeyi sürdürüyor. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye’nin üyeliğinin stratejik açıdan çok önemli olduğunu söyledi.

Tartışmalı bir konu olan Avrupa Birliği’nin sınırları konusunda da Straw’ın verdiği mesaj gayet netti. İngiltere Dışişleri Bakanı , Avrupa Birliği’nin sınırları konusunda coğrafi ve siyasi alanda büyük bir tartışma olduğunu kaydettikten sonra, “Bu sınırların Vladivostok’ta bitmediği gayet açık. Bu konuda bir karar alındı. Avrupa Birliğinin’nin sınırı Türkiye’nin doğusunda bitiyor” dedi.

Dönem Başkanlığı süresince İngiltere’nin dış politika konusunda izleyeceği programın ana hatlarını anlatan Straw, dünyada istikrarlı bir ortam olmadığını vurguladı ve “Sorarım size, böyle bir ortamda Türkiye’nin doğuya mı yoksa batıya mı yönelmesi bizim çıkarımıza?” diye sordu. Diğer tüm ülkelere uygulanan yaklaşım çerçevesinde Kopenhag kriterlerini yerine getirmiş bir Türkiye’nin üye yapılması gerektiğini söyleyen Straw, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden adil bir yaklaşım talep ettiğini belirtti. Hırvatistan ve Türkiye’ye Avrupa Birliği tarafından birtakım sözler verildiğini söyleyen Straw, “Verdiğimiz bu sözleri tutmayı sürdürmeliyiz” dedi.

Kıbrıs sorununa da değinen Straw, İngiltere’nin garantör ülkelerden biri olarak sorunu çok iyi bildiğini vurguladı ve bu konuyu da Türkiye’nin üyeliğine bağladı. İngiltere’nin adada çözüm için destek vermeye devam edeceğini belirten Straw, Türkiye’nin üyeliğinin tek başına taşıdığı önemin yanı sıra Kıbrıs sorunun çözümüne katkıda bulunacak olması nedeniyle de önemli olduğunu ifade etti.

Konuşmasının büyük bölümünü terörle mücadeleye ayıran İngiltere Dışişleri Bakanı “Tehlike ortada ve mücadele edilmesi gerekiyor” dedi. Londra’daki saldırılar sonrasında Irak’tan çekilme yönünde bir eğilim oluşup oluşmadığı sorusunu yanıtlayan Straw, İngiliz güçlerinin gerektiği ve demokratik olarak seçilmiş Irak yönetimi istediği sürece Irak’ta kalmaya devam edeceğini dile getirdi.

Ayrıntıları yukarıdaki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG