Erişilebilirlik

Fischer: AB Taahhütlerine Sadık Kalmalı


İtalya ve Almanya Dışişleri Bakanları Avrupa Birliği’nin Müslüman ülkelere elini uzatması gerektiğini belirttiler. İki bakan Avrupa anayasasının Hollanda ve Fransa tarafından reddedilmesine rağmen, topluluğu büyütme çalışmalarının devam etmesi gerektiğine karar verdiler. Bakanlar, Türkiye ve Balkan ülkeleriyle üyelik görüşmelerinin devam etmesinin uluslararası terörizmle karşı karşıya bulunan Avrupa’ya yarar sağlayacağını da kaydettiler.

İtalya Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini ile Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer arasında Roma’da yapılan toplantı iki saat sürdü. Joschka Fischer görüşmeleri, “olumlu, yoğun ve açık” olarak niteledi. Görüşmeler, Londra’daki bombalamaların ardından terörizmle mücadele, Irak ve Ortadoğu’daki durum da dahil olmak üzere, uluslararası konularda yoğunlaştı. Avrupa Birliği de ele alınan konular arasındaydı. İki bakan Avrupa anayasasını onaylama sürecinde yaşanan olumsuz gelişmelere ve Avrupa’nın mali geleceği konusunda anlaşma sağlanamamasına rağmen, birleşik bir Avrupa yaratma çalışmalarına devam edilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Alman bakan Avrupa’nın hiçbir şey yapmadan, boş oturmaması gerektiğini belirtti:

“Avrupa, büyüme ve genişlemeye doğru giderken ekonomik, siyasi ve güvenlik çıkarlarını askıya alamaz. Mutlaka ilerlemeliyiz ve yaptığımız taahhütlere de saygı göstermemiz şarttır.“

Alman ve İtalyan Bakanlar, Avrupa Birliği’nin Türkiye ve Balkan ülkeleriyle üyelik görüşmelerine mutlaka devam etmesi gerektiğini, çünkü Müslüman ülkelerle dialoğun, Avrupa’nın terörizmle mücadelesine yardımcı olacağını savundu. İtalya Dışişleri Bakanı Fini de Ankara’ya hafta sonunda yapacağı ziyaret sırasında, Türkiye’nin topluluğa üyelik görüşmeleri konusunda, ülkesi için değişen hiçbir durumun bulunmadığı konusunda güvence vereceğini bildirdi.

“Terörizm ve fanatizmle başarılı bir mücadele vermek için diyalog ve ılımlı İslamı anlama politikası sürdürmemiz gerekiyor.”

İki bakan terörizmle ortak mücadele etmenin öneminin de altını çizdi. Fini, öteki birçok ülke gibi İtalya’nın da terörizm için potansiyel bir hedef olduğunu belirtti. Teröristlerin son yıllarda dünyanın birçok ülkesini hedef aldığına da işaret eden Alberto Fini, İtalya’nın da terörist faaliyetlerin yarattığı tehlikeyi belirleyip önleme konusunda gereken önlemleri aldığını kaydetti.

XS
SM
MD
LG