Erişilebilirlik

Akdamar'ın Restorasyonuna Ermeni Mimar


Son zamanda Türkiye’nin Ermenistan’la ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik girişimleri arttı.

Bu çerçevede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermenistan Devlet Başkanı Rober Koçaryan’a, 1915 olaylarını incelemek için ortak bir komisyon kurma teklifi ve ardından Adalet ve Kalkınma Partisi Balıkesir milletvekili Turhan Çömez’in, gayriresmi olarak yaptığı Ermenistan gezisi bu girişimlerden bazıları...

Son olarak, iki ülke arasındaki bu diyalog arayışlarına katkısı olacağı düşünülen, Van’daki Akdamar (Ahtamar) Kilisesi'nin restorasyonuna başlandı.

Türkiye’nin Ermeni iddiaları konusunda tarihle yüzleşmeye hazır olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, 1100 yıllık Akdamar Kilisesi’nin restorasyonu için Ermeni bir mimarın görevlendirilmesinin uygun olacağını belirtti.

Erdoğan, restorasyon çalışmaları başlamadan önce Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’a verdiği talimatla, kilisenin restorasyonuna kimsenin itiraz etmemesi için, Ermeni bir mimarın çalıştırılmasını istedi.

Bunun üzerine Kültür Bakanlığı, Akdamar Kilisesi’nin restorasyon projesine Ermeni asıllı Türk mimar Zakarya Mildanoğlu’nu dahil etti. MS 915-921 yılları arasında dönemin Ermeni kralı tarafından yaptırılan, Van Gölü üzerindeki Akdamar adasında bulunan kilisenin restorasyonuna yaklaşık 20 gün önce başlandı.

Restorasyon çalışmalarını radyomuza anlatan Ermeni asıllı Türk mimar Zakarya Mildanoğlu, Ankara muhabirimiz Aslı Aral’ın sorularını yanıtladı. Mildanoğlu, Akdamar kilisesinin restorasyonunun politik malzeme yapılmaması gerektiğini söyledi.

Mildanoğlu'yla yapılan söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG