Erişilebilirlik

İngiltere'de Soruşturma Sürüyor


İngiliz polisi, Londra'nın Heathrow Havaalanı’nda üç kişiyi, terör zanlısı oldukları gerekçesiyle tutukladı.

İngiliz yetkililer, tutuklamaların, Londra’daki bombalı saldırılarla ilintili olmadığını açıkladı. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, bugün yaptığı basın toplantısında, tutuklamalarla bombalı saldırılar arasında bağ kurmanın doğru olmayacağını söyledi. Yetkili konu hakkında fazla bilgi vermedi ancak saldırılardan sonra toplam 1700 ihbar aldıklarını belirtti.

Yetkililer, patlamalara tanık olanlardan, cep telefonlarıyla çektikleri görüntüleri, soruşturmada kullanılmak üzere, kendilerine teslim etmelerini istiyor. Saldırıları, şu ana kadar üç farklı örgüt üstlendi.

Bu arada İngiltere’deki Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi din adamları teröre karşı dinler arası dayanışma çağrısında bulundu. Şeyh Zeki Bedewi tarafından okunan ortak açıklamada, teröristlere boyun eğilmemesi istendi. İngiltere Başpiskoposu Rowan Williams da Kraliçe Elizabeth ve Başbakan Tony Blair’in katıldığı dini törende, terörü kınadı.

Papa 16’ıncı Benedikt de Vatikan'da bugünkü Pazar ayininde, teröristlerden “Tanrı adına” saldırıları sona erdirmelerini istedi. Papa, inananlara, yalnızca terör mağdurları için değil, Tanrı’nın yolunu bulmaları amacıyla, saldırganlar için de dua etmelerini tavsiye etti.

İngiltere İçişleri Bakanı Charles Clarke ise saldırıda ölenlerin sayısının 50’yi aşabileceğini söyledi. Bakan, saldırganlar yakalanmadıkça, bu tür saldırıların tekrarlanabileceği uyarısında bulundu.

Güvenilir bir istihbarata dayanan olası bir saldırı ihtimali, dün Birmingham kentinin bir bölümünün boşaltılmasına neden oldu. Yetkililer, aldıkları istihbarat üzerine, kentin eğlence merkezindeki 20 bin kişinin evlerini ve işyerlerini terk etmesini istedi. İngiliz yetkililerin tehlikenin geçtiğini açıklamasından sonra kent bugün normale döndü.

Londra’da metro trenlerine ve bir otobüse düzenlenen bombalı saldırıların ardından, kentte yaşamın normale dönmeye başladığı bildiriliyor. Bununla birlikte kentte yaşayanlar, normal olarak, güvenlik önlemlerinin artırıldığına dikkat çekiyor. 12 yıldır Londra’da yaşayan gazeteci Mevlüt Katık, bombalı saldırıların ardından, kentteki durum ve faillerin bulunması için yürütülen soruşturmalar hakkında, radyomuza bilgi verdi. Mevlüt Katık, Alparslan Esmer’in sorularını yanıtladı. Söyleşinin tamamına, yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG