Erişilebilirlik

Londra'daki Saldırılara Uluslararası Tepkiler


Londra’daki olaylar Sekizler Grubu zirvesine katılan liderler tarafından kınandı.

Başbakan Tony Blair, Londra’ya ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, saldırıyı barbarlık olarak niteledi.

Başkan Bush ise, zirveye katılan liderlerin dünyayı yoksulluk ve AIDS hastalığından kurtarmaya, teröristlerin ise masum insanları öldürmeye çalıştığını söyledi.

Londra’daki olaylar zirvenin havasını da etkiledi. Küresel ısınma ve Afrika ülkelerine yardım konularını görüşmeye hazırlanan liderler kendilerini birdenbire kanlı bir terör eylemiyle karşı karşıya buldu. Liderler saldırıyı kınadı, İngiltere’yle ve İngilizlerle dayanışma içinde olduklarını söyledi.

Başbakan Tony Blair olayla ilgili ilk açıklamayı yaparken sağında Başkan George Bush, solunda ise Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac bulunuyordu.

Saldırıları barbarlık olarak niteleyen Blair, sorumlularının insan hayatına saygı duymadığını söyledi.

Saldırıda ölenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Başbakan, daha sonra güvenlik yetkililerinden bilgi almak üzere Londra’ya gitti. Blair, zirvenin kendisi olmadan başlayacağını ve akşam tekrar Gleneagle’a döneceğini bildirdi.

Saldırıların, zirvesinin açılışıyla aynı zamana rastlamasının rastlantı olmadığını ileri süren Başbakan, toplantılara devam edilmesinin bu nedenle büyük önem taşıdığını vurguladı.
Blair ayrıldıktan sonra bir açıklama yapan Başkan Bush, zirvenin gündemiyle teröristlerin gündemi arasındaki farka dikkati çekti.

Başkan, "Biz, yoksulluğu azaltmaya, Dünyayı AIDS musibetinden kurtarmaya ve çevreyi temizlemeye çalıyoruz, onlar ise masum insanları öldürmeye..” dedi. Çok üzgün görülen Başkan, Amerika ve müttefiklerinin teröristlere asla boyun eğmeyeceğini söyledi ve "Bu mücadeleyi er geç biz kazanacağız, onlar değil," dedi.

Saldırıları kınayan Fransa da, İngiltere’yle dayanışma içinde olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin tüm demokratik ülkelerin terörizme karşı işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Londra’daki olaydan sonra hükümetin acil toplantı yaptığını ve başta nükleer elektrik santralleri olmak üzere stratejik tesisler çevresinde güvenlik önlemlerini artırılmasına karar verildiğini açıkladı. Ayrıca güvenlik alarmı turuncudan ikinci en yüksek düzey olan kırmızıya yükseltildi. Değişiklik tren ve diğer toplu ulaşım araçlarında rasgele kontroller yapılmasına ve bazı hassas bölgelerde hava sahalarına sınırlamalar getirilmesine imkan veriyor.

Fransa terör eylemlerine yabancı değil.1995 yılında Paris metrosuna yapılan bombalı saldırıda 8 kişi ölmüş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkeyle birlikte Avrupa Birliği de saldırıyı kınadı. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, saldırının İngiltere’yi değil “Avrupa Birliği'nin en kutsal değerlerini” hedef aldığını söyledi.

XS
SM
MD
LG