Erişilebilirlik

6 Temmuz 2005:  Afrika’ya yardım konusu ön plana çıkıyor


G-8 zirvesi nedeniyle Amerikan basınında Afrika’ya yardım konusu ön plana çıkıyor. New York Times, sekiz liderin İskoçya’da vereceği kararın milyonlarca insanın kaderini etkileyeceğini belirtiyor. Gazete, Afrika’ya yardımın artırılması ve borçların silinmesinin yanı sıra adil ticaret düzenlemelerine de gidilmesinin şart olduğunu savunuyor:

"Afrika ülkeleri artık kalkınma için etkin ve sorumlu bir yönetimin, mali şeffaflığın ve yatırımlara uygun bir ortamın gerekli olduğunu kavramaya başladı. Ancak bu gelişmeden olumlu sonuçlar çıkması için zengin ülkelerin Afrika’ya mali destekte bulunması gerekiyor. Afrika’ya yapılacak yardımın bağımlılığa değil kalkınmaya yol açması gerektiği gözden kaçırılmamalıdır. Blair, bu konuda üzerine düşeni yaptı. Bush da en azından Amerika’nın payına düşen desteği vermelidir."

USA Today de Afrika’ya şimdiye kadar yapılan yardımların yolsuzluk ve kötü yönetim nedeniyle amacına ulaşamadığını kaydediyor. Gazete, bu nedenle, yapılacak yardımların nasıl harcanacağı konusunda belirli kriterler saptanmasını istiyor ve Afrika ülkelerinin ekonomik kalkınması için zengin ülkelere gümrük duvarlarını indirme çağrısında bulunuyor:

"Afrika’nın yardıma ihtiyacı var. Dünya nüfusunun yüzde 13’ü Afrika’da yaşıyor ve bu insanların üçte biri aşırı yoksulluk içinde. İnsanların geliri, 30 yıl öncekinden daha düşük seviyede. 13 milyon kişi AIDS’ten öldü, 26 milyon kişi ise HIV virüsü taşıyor. Bu durum, hastalıkları ve terörü besliyor. Ancak gerçekten yardımcı olmak için rock konserleri düzenlemek ve sadaka vermekten daha fazlasını yapmak gerekiyor."

New York Post yazarı Ralph Peters, Irak’taki gelişmeleri değerlendirdiği makalesinde, Amerikan dışişleri bakanlığı içindeki Arap yanlısı bir ekibin Iraklı Kürtlere karşı sistematik bir çalışma yürüttüğünü öne sürüyor. Yazar, bu politikanın Irak’ta iç savaşa, hatta bölgesel bir çatışmaya yol açabileceğini belirtiyor ve Kürtlerin gerekirse özgürlükleri için yeniden savaşacağını vurguluyor.

"Irak’taki gerçek müttefiklerimize karşı adil davranışımızın en önemli göstergesi Kerkük’ün statüsü konusundaki tavrımız olacak. Iraklı Sünniler, petrol yataklarına sahip Kerkük’ü ellerinde tutmak istiyor. Şiiler de Kürtlerin petrol gelirine sahip olmasına karşı çıkıyor. Kendilerini Araplarla özdeşleştiren diplomatlarımız da, Bağdat’a ihtiyaç duymadan kendi geliriyle ayakta durabilecek özgür ve demokratik bir Kürdistan düşüncesinden korkuyor. Tek istedikleri şey, Irak’ı bir bütün olarak tutmak ve bu ülkenin bir Arap devleti olarak kalması. Biz, bölgedeki bütün Araplarla iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz."

Washington Post ise Afganistan’da 16 Amerikan askerinin öldürülmesinden hareket ederek, Bush yönetiminin bütün iddialarına rağmen düşmanın hala çökertilemediğini yazıyor. Gazete, Afganistan’daki isyan hareketinin de giderek büyümesinin ve tıpkı Irak’ta olduğu gibi yeniden yapılanma çalışmalarını sekteye uğratmasının şaşırtıcı olmayacağı yorumunda bulunuyor:

"Bush yönetimi, böyle bir durumu önlemek için, hem Amerika’dan milyarlarca dolar yardım alan hem de Taleban’ın Pakistan topraklarını kullanmasına izin veren Pakistan devlet başkanı Pervez Müşerref üzerindeki baskısını artırmalıdır. Yönetim ayrıca NATO müttefiklerinin şu anda 8 bin olan asker sayısını artırması için de çaba harcamalıdır. Eğer Eylül ayındaki seçimlerden önce Taleban’a ciddi bir darbe vurulabilirse, Afganistan istikrar yönünde ciddi bir ilerleme sağlayabilir. Ancak şu anda tam aksi yöne doğru bir gidiş de aynı ölçüde mümkün görünüyor."
XS
SM
MD
LG