Erişilebilirlik

Afganistan'da Sivillerin Öldürülmesi Soruşturuluyor


Amerikalı ve Afgan yetkililer, geçen Cuma günü bir grup sivil Afganlının Amerikan hava operasyonu sırasında ölmesi konusunda ayrı ayrı soruşturma yürütüyor.

Afgan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin sözcüsü, Kunar vilayetinde 17 sivil ölümünü kınadıklarını söyledi.

Amerikalı askeri yetkililer, kayıp Amerikalı askerlerin aranması sırasında meydana gelen olay nedeniyle üzüntü duyduklarını bildirdi.

17 Sivil Afgan Öldürüldü

Afgan yetkililer, Cuma günü düzenlenen Amerikan hava operasyonunda kadın ve çocukların dahil olduğu 17 sivil Afganlının öldüğünü söylüyor.

Devlet Başkanı Hamit Karzai’nin Sözcüsü Cavid Ludin, Kabil’de gazetecilere bilgi verirken sivillerin öldürülmesini kınadıklarını ve Karzai’nin olaydan derin üzüntü duyduğunu söyledi: "Tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Kaç kişi öldü ya da yaralandı, olayın sebebi neydi? Sivil halkın can güvenliğini sağlamak, bizim için en büyük öncelik konusudur."

Amerikan askeri yetkilileri, Afganistan’daki koalisyon güçlerinin masum siviller arasında can kaybından üzüntü duyduklarını ve bu gibi olayların tekrarını önlemek için olayı soruşturduklarını söyledi,

Askeri yetkililere göre, ülkenin kuzeydoğusundaki Kunar vilayetinde düzenlenen hava operasyonunda hedef alınan yerin, bu bölgede girişilen terörist saldırıların planlandığı yer olduğu belirlenmişti.

Aynı bölgede bir hafta önce bir Amerikan nakliye helikopteri isyancılar tarafından açılan ateşle düşürülmüş ve 16 Amerikan askeri ölmüştü.

Helikopter, dağlık bölgede kaybolduğu sanılan bir Amerikan Deniz Komando timine yardım amacıyla gönderiliyordu. Sivillerin ölümüyle sonuçlanan hava operasyonu, deniz komandolarını bulmak için yapılan harekat sırasında düzenlendi.

Amerikalı yetkililer, aranan komando timinden iki askerin cesetlerinin bulunduğunu açıkladı. Bir asker canlı olarak bulundu, diğerleri ise hala aranıyor.

Afganistan’da Eylül ayında yapılacak olan seçimler yaklaşırken, işbaşından uzaklaştırılan Taleban rejimiyle bağlantısı olduğu sanılan hükümet aleyhtarı gerillalar saldırılara hız verdi. Şiddet eylemleri en çok Afganistan-Pakistan sınırı bölgesinde düzenleniyor.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Cavid Ludin, herhangibir ülke adı vermeden, gerillaların yabancı ülkelerden destek aldığını söyledi: "Dışarıdan geliyor, dışarıdan destek alıyor ve dışarıdan yönetiliyorlar. Bizim yapmamız gereken, ikmal hatlarını, liderlerini ve barınma yerlerini belirleyip imha etmek..."

Amerikalı ve Afgan yetkililer son aylarda, isyancı Taleban milislerinin komşu Pakistan’da barındığını söylüyor. Pakistan hükümeti ise bu suçlamayı şiddetle reddediyor.

XS
SM
MD
LG