Erişilebilirlik

Live 8


Live 8 konserlerini düzenleyen İrlandalı müzisyen Bob Geldof, konserlerin yoksulluğun önlenmesinde yeni fırsatlar ve umutlar yarattığına inandığını söyledi.

Live 8 konserleri çerçevesinde Londra, Philadelphia, Paris, Moskova, Roma ve Johannesburg’ta dün düzenlenen konserlere 150’yi aşkın sanatçı katıldı.

İskoçya’da yapılacak Sanayileşmiş Ülkeler Zirvesi öncesinde toplam 10 kentte düzenlenen konserleri milyonlarca kişi izledi.

Zirvede, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in, diğer ülkelerden Afrika ülkelerine yaptıkları yardımları iki katına çıkarmalarını istemesi bekleniyor.

Konserin açılışını U2 grubunun eşliğinde, eski bir Beatles şarkısını seslendiren Paul McCartney yaptı.

Londra’daki konser, Afrika kıtasına yardım amacıyla düzenlenen eş zamanlı 10 konserden en fazla ilgi göreniydi. Live-8 konserlerinin organizatörü Bob Geldof, konser dizisini İskoçya’daki sanayileşmiş ülkeler zirvesi öncesine bilerek denk getirdiklerini; böylelikle zengin ülkeler üzerinde Afrika kıtasına daha fazla yardım etmeleri için baskı oluşturmak istediklerini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan da Londra’daki konsere gitti ve tüm katılımcılara, televizyonlarının başında ya da Internet’te konseri izleyenlere katkılarından dolayı teşekkür etti.

Annan şöyle konuştu: "Bu, ulusların kenetlendiğini gösteriyor. Tüm dünya, yoksullara yardım için bir araya geldi. Yoksullar adına, sesini duyuramayanlar adına hepinize teşekkür ediyorum."

Konser için Londra’ya giden ünlüler arasında Microsoft şirketinin kurucusu Bill Gates de vardı. Kurduğu yardım vakfı aracılığıyla Afrika’ya milyonlarca dolarlık sağlık yardımı yapan Gates ise şunları söyledi:

Gates şöyle konuştu: "Eğer zengin ülkeler kaynak sağlarsa, birçok yaşam kurtarılabilir. Bu kaynakları en iyi şekilde nasıl harcayacağımızı biliyoruz. İnsanların da bu tür sivil dayanışma hareketlerinin çok büyük farklar yarattığını anlamaları gerekiyor."

G8’lerin dönem başkanlığını üstlenen İngiltere’nin Başbakanı Tony Blair, İskoçya’daki zirvenin birinci gündem maddesini Afrika kıtasına yardım olarak belirledi. Blair’in, zengin ülkelerin Afrika’ya yaptıkları yardımı iki katına çıkarması yolundaki teklifi başlangıçta Amerika tarafından sıcak karşılanmadı. Ancak geçen hafta Bush yönetimi, Afrika’da sıtmadan kaynaklanan ölümlerin yarı yarıya azaltılması için 1 virgül 2 milyar dolarlık yardım paketi açıkladı. Başkan ayrıca, 14 Afrika ülkesinin borçlarının tamamen silinmesine tam destek verdiğini belirtti. Live 8 konserler dizisinin Güney Afrika ayağında konuşan Nobel ödüllü din adamı Desmond Tutu da borçların silinmesini önemli bir gelişme olarak niteledi.

Tutu şöyle konuştu: "40 milyar dolarlık borçları silerek önemli bir adım attılar. Bundan sonra da yeni yardımlar yapmaları ve ticaret kanunlarını değiştirmeleri gerekiyor."

Desmond Tutu, Live 8 konserlerinin Güney Afrika ayağında bunları söylerken, Amerika’nın Philedelphia kentinde aynı günde yapılan konserde “The Black Eyed Peas” grubu, ünlü Reggae sanatçısı Bob Marley’nin “Get Up, Stand Up” şarkısıyla herkesi hakkını aramaya çağırıyordu.

XS
SM
MD
LG