Erişilebilirlik

Evde Kanser Teşhisi


Kadınlar arasında en sık rastlanan ölüm nedenlerinin başında göğüs kanseri geliyor. Bu gerçeği dikkate alan uzmanlar yeni ve kullanımı kolay bir teşhis yöntemi geliştiriliyor. Kadınların evlerinde kendilerinin kullanabilecekleri bu yeni teknolojinin, binlerce kadının hayatını kurtarması mümkün.

Göğüs kanserini teşhiste kullanılması planlanan iFind isimli yeni cihaz, bir iskambil destesi büyüklüğünde. Henüz geliştirilme aşamasında olan bu cihazı kadınlar evlerinde kendileri kullanabilecek. Doktor Kim Lyerly’ye göre, bu, son derece heyecan verici bir gelişme.

Doktorun da söylediği gibi, bu, erken teşhise önem veren bir kadının kullanabileceği, portatif bir cihaz. Ve elle muayeneden çok daha iyi sonuç verecek bir teşhis yöntemi. Pennsylvania Üniversitesi’nde geliştirilen “iFind” göğüs dokusundaki damarlarda, kandaki oksijen miktarını belirlemek amacıyla mor ötesine yakın ışınlar kullanıyor. Kötü huylu veya kanserli dokuda daha fazla kan bulunduğu için, iFind böyle bir bölgeye rastladığı zaman sinyal veriyor.

Kullanımının kolay olmasının yanı sıra iFind’la yapılan klinik testler, cihazın erken teşhiste doğru sonuçlar verdiğini de gösteriyor.

California Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doktor Dennis Slamon açıklıyor: "iFind’ın dokularda anormallik belirleme oranı yüzde 90 ve bu anormalliğin kötü huylu bir tümör veya kanser olduğunu belirleme yeteneğiyse yüzde 90’ın çok daha üstünde."

iFind’ın mamografi veya biyopsinin yerini alması beklenmiyor. Ancak uzmanlara göre bu cihaz sayesinde kadınlar en azından sağlık durumlarını çok daha iyi takip edebilecek. Yaklaşık 100 dolara satılması beklenen İfind’in; sağladığı erken teşhis imkanıyla binlerce kadının hayatını kurtarması mümkün. Ancak iFind’ın satışa sunulabilmesi için, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nin onayı gerekiyor.

XS
SM
MD
LG