Erişilebilirlik

Yumurtalık Nakli Çocuk Sahibi Olmayı Kolaylaştırıyor


Amerika’da tıp alanında yeni bir ilke imza atıldı ve ameliyatla yumurtalık nakli yapılan bir kadın geçenlerde sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi. Yumurtalık nakli, anne olmakta zorlanan birçok kadına umut ışığı oldu.

24 yaşındaki Stephanie Yarber henüz 13 yaşındayken menopoza girmiş. Yarber, büyüyüp anne olmak istediğinde iki kez yapay döllenme yoluna başvurmuş, ancak ikisinden de sonuç alamamış. Bunun üzerine daha radikal bir yola başvuran genç kadın yumurtalık nakli yaptırmaya karar verir ve ikiz kardeşi Melanie’nin yumurtalıklarından biri alınarak Stephanie’ye nakledilir. Ve Yarber, ameliyattan sonra hamile kalmayı başarır.

Tam beş saat süren operasyonu Doktor David Levine ve Doktor Sherman Silber ortaklaşa yürüttü. Önce Doktor Levine Morgan’ın yumurtalıklarından birini aldı ve Doktor Sherman Silber’a verdi. Doktor Silber organdaki yumurta üreten gözeneklere sahip dış dokuları kaldırdı ve bu dokuları Stephanie Yarber’ın hasta yumurtalıklarına yerleştirdi. Tek yumurta ikizi oldukları için alınan dokunun reddedilme olasılığı çok azdı.

Bu ameliyatın, kanserli kadınlara da uygulanması da mümkün. Kemoterapiye girmeden önce kanser hastası bir kadının yumurtalıklarının alınıp dondurulması, hastalığı tamamen atlattıktan sonra da yumurtalıkların geri nakledilmesi düşünülüyor. Doktorlar, bunun ikiz kardeşleri olmayan hastaları da kısırlıktan kurtarabileceğine inanıyor.

Stephanie Yarber, bu ameliyatın başarısının bilim adına olduğu kadar kendisi gibi anne olmakta zorlanan kadınlar için de çok önemli olduğunu söylüyor. , “Artık çocuk sahibi olmak için başka seçeneklerimiz olduğunu biliyoruz” diyor.

XS
SM
MD
LG