Erişilebilirlik

İngiltere'den Türkiye'ye AB Desteği


İngiltere, bazı Avrupa Birliği ülkelerinin kaygı duymasına rağmen Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini kuvvetle desteklediğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Jack Straw, bu desteği İngiltere’nin Birliğin dönem başkanlığını üslenmeye hazırlandığı sırada açıkladı.

Dışişleri Bakanı Jack Straw, parlamentoda yaptığı konuşmada Türkiye’nin üyeliği konusunda İngiltere’nin izleyeceği politikayı açıklarken şöyle konuştu:

"Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği, Avrupa’nın bazı ülkelerinde kamuoyu açısından tartışmalı bir konu. Ancak İngiltere hükümeti, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olması hedefini kuvvetle desteklemektedir."

İngiltere Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne alınmasının her iki taraf için de olumlu bir gelişme olacağını vurguladı ve şöyle dedi:

"Hem Avrupa Birliği hem Türkiye demokratik ve gelişmiş bir Türkiye’nin Avrupa ile bütünleşmesinden büyük kazanç sağlayacaktır. Bu olay ayrıca İslam’ın, Avrupa Birliği’nin temel taşını oluşturan liberal demokrasinin değerleriyle uyuştuğunu da kanıtlayacaktır."

Avrupa Komisyonu, Türkiye ile üyelik görüşmelerinin 3 Ekim’de başlamasını kararlaştırdı.

İngiltere, yarından itibaren altı ay süreyle Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını üstlenecek. İngiltere’nin başkanlığı, yeni Anayasanın Fransa ve Hollanda’daki referandumlarda reddedilmesinin Avrupa Birliği için yarattığı kritik bir döneme rastlıyor..

Öteyandan bazı Avrupalılar, batının sosyal ve siyasi değerlerine sahip olmadığı gerekçesiyle Türkiye’nin üyeliğine şiddetle karşı çıkıyor.

Avrupa Momisyonu başkanı Jose Manuel Barroso, birlik içinde Türkiye’nin üyeliği konusunda açık tartışma açılmasını istedi. Barroso’un, yarın Londra’da İngiltere Başbakanı Tony Blair ile yapacağı görüşmede Türkiye konusunu da gündeme getirmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG