Erişilebilirlik

Ankara’nın Gözü AB Komisyonu'nda


Avrupa Birliği’nde anayasa ve bütçe konularında yaşanan tartışmaların ardından, Türkiye’nin birliğe üyeliğiyle ilgili Avrupa’dan her gün yeni mesajlar geliyor.

Bazı Avrupalı liderler açıklamalarında, Türkiye’nin üyeliğinin yeniden düşünülmesini ve Avrupa Birliği’nin genişlemesinin askıya alınmasını vurguluyor. Ankara ise bu mesajlara karşın, Avrupa Birliği’nin 17 Aralık kararlarına bağlı kalacağı görüşünde.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği ile her şeyin planlandığı gibi gittiğini söyledi. Abdullah Gül, dün Yemen’e hareketinden önce yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin en sıkıntılı zirvesinden sonra bile, 17 Aralık’ta Brüksel'de alınan karara saygılı olduğunu dile getirdiğini hatırlattı ve ''her şey planlandığı şekilde devam ediyor'' dedi.

Gül, Fransa'da iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri ve İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy'nin 'Avrupa Birliği nin genişlemesinin askıya alınması' görüşünü de değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Gül, Sarkozy'nin önemli bir siyasetçi olduğunu, Avrupa Birliği içinde farklı düşünceler bulunabileceğini, ancak Sarkozy'nin şu anda Fransa Cumhurbaşkanı olmadığını söyledi.

Abdullah Gül ayrıca, Avrupa Birliği devlet başkanlarının kararlarını ortaya koyduklarını söyledi ve “ biz şimdi kendi işimize bakıyoruz, çalışmalarımız müspet şekilde devam edecek'” dedi.

Fransa İçişleri Bakanı Nikolas Sarkozy dün yaptığı açıklamada, Bulgaristan ve Romanya'nın üyeliğinin ardından Avrupa Birliği'nin genişlemesinin askıya alınması gerektiğini söylemişti.

Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Rasmussen ise, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılımının 2025 veya 2030 yılına ertelenebileceğini dile getirmişti. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda yaşanan tartışmalar 3 Ekim’de başlayacak müzakereleri etkilemeyecek gibi gözüküyor. Ancak Türkiye’yle ilgili bu farklı görüşlerin, yarın Avrupa Birliği Komisyonu tarafından açıklanacak çerçeve belgesine yansıması bekleniyor. Müzakere sürecinin temelini belirleyecek bu belgenin içeriği ise Ankara’da merak konusu. Çerçeve belgesinde yer alacak ifadelerin 17 Aralık kararlarından daha katı olacağı belirtilirken Ankara yeni koşulların kabul edilemeyeceğini vurguluyor.

Başbakan Erdoğan geçtiğimiz haftasonu yaptığı bir açıklamada, Avrupa Birliği üyeliği için yeni koşullar getirilmesinin kabul edilemeyeceğini söylemişti.

Erdoğan, Ekim ayında başlaması planlanan üyelik müzakereleri bu kadar yaklaşmışken koşulları yeniden tartışmayacağını belirtmiş ve bunun "dürüst bir politika" olmayacağını sözlerine eklemişti.

XS
SM
MD
LG