Erişilebilirlik

ABD ile İtalya Arasında Gerginlik İhtimali


Amerikan istihbarat kuruluşu, CIA ajanlarının bundan 3 yıl önce Milano’da Mısırlı İmam Ebu Ömer’i kaçırmak için yaptıkları operasyon İtalya’da yeni bir siyasi tartışmaya neden oldu.

Köktendinci gruplarla ilişkisi olduğu ve Irak savaşı için gönüllü intihar komandoları bulmaya çalıştığı gerekçesiyle İtalyan Savcılığı tarafından soruşturulan imam Ebu Ömer, 17 Şubat 2003 tarihinde 13 CIA ajanı tarafından Milano’da yapılan bir operasyonla kaçırıldıktan sonra Kahire’de Mısır makamlarına teslim edimişti.

İtalyan merkez sol muhalefetinin Meclis’e verdiği soru önergesinde Amerikan gizli servisi ajanlarının operasyonundan İtalyan meslektaşlarının ya da polisinin bilgili olup olmadığı sorgulanıyor. Parlamento’nun konuyu incelemekle görevli Gizli Servisler Komitesi, İtalyan İçişleri ve Savunma Bakanlığı’na yaptığı yazılı talepde, Amerikan ajanlarının İtalyan topraklarında yaptıkları operasyon hakkında hükümete bilgi verilip verilmediğini sordu.

İtalyan ana muhalefet partisi Sol’un Demokratları milletvekillerinden Marco Minniti amaçlarının “Amerikalıların yaptığı operasyona İtalyan gizli servisi mensuplarının katılıp katılmadığını ve katılmışlarsa oynadıkları rolü tesbit etmek” olduğunu söyledi.

Milano’da 3 yıl önce kaçırılan ve halen Kahire yakınlarında El Tora hapishanesinde tutuklu bulunan İmam Ebu Ömer’in dinlenen telefon konuşmalarından kaçırma operasyonunda Amerikalılarla beraber İtalyanların da yer aldığı bilgisi ortaya çıktı.

Milano’da kaçırılma olayına adı karıştığı öne sürülen 23 ABD vatandaşı hakkında İtalyan savcılığının açtığı soruşturma ise devam ediyor. İtalyan özel polis timleri, Mısırlı imamı kaçıran Amerikalı 13 ajanın kimliklerini tesbit etmişti. Haklarında tutuklama emri çıkarılan 13 Amerikalının 10 ar yıl hapis cezası alabilecekleri bildiriliyor.

İtalya’da yürütülen soruşturmanın bu aşamasında CIA ajanlarının operasyonunu onaylayan ve gizli tutan İtalyan makamların tesbitine çalışılıyor. İtalyan Savcılığı Aviano’da bulunan Amerikan askeri üssünün komutanlarından bazıları hakkında da soruşturma açtı. Dinlenen telefon konuşmalarından Aviano’daki komutanlardan Joseph Romano ile CIA ajanları arasında irtibat olduğu da tesbit edildi.

CIA ajanları tarafından Milano’da kaçırılan Mısırlı Ebu Ömer’in, Aviano Amerikan Üssü’ne götürüldüğü bildirilmişti.

Savcılığın hakkında tutuklama emri çıkardığı 13 Amerikalı ajandan biri ve Milano’daki CIA’in eski istasyon şefi olan Robert Seldon Lady’nin, Ebu Ömer’in kaçırılmasından sonra Mısır’a gittiğinin tespit edildiği de bildiriliyor. İtalyan polisi, Lady’nin evindeki bazı belgelere de el koydu.

Tüm bu gelişmelerin ardından yargılanmak üzere Mısır’dan İmam Ebu Ömer’in iadesini isteyen İtalya, Amerika ile de yeni bir diplomatik gerginlik ihtimali ile karşı karşıya kaldı.

XS
SM
MD
LG