Erişilebilirlik

İran'da Reform Yanlıları Şokta


İranlı reformcular, Tahran Belediye Başkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasından şok olduklarını belirtiyorlar.

Tahran Üniversitesindeki Müslüman Öğrenci Derneği liderlerinden, reformcu Hasan Murtazavirad, Ahmedinejad’ın bu kadar farkla kazanmasına şaşırdığını söylüyor. Ancak, Murtazavirad, seçim sonuçlarına saygı duyduğunu; ve reformcuların seçimlerden ders çıkarmasını istediğini de ekliyor:

“Bu demokrasidir, seçim sonuçlarını kabul ediyorum. 17-18 milyon kişi bunu istedi. Bilemiyorum. Olan oldu. Belki de halkın arzularını unutmuştuk.”

17 Haziran seçimlerinde fazla ciddiye alınmayan Mahmud Ahmedinejad, ilk turda 7 aday arasında ikinci olmuştu. İlk tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani galip gelmişti. İran’daki reformcuların çoğu, muhafazakar olan Ahmedinejad’a karşı Rafsancani’yi destekliyordu.

Devrim Muhafızı ve aşırı bir İslamcı olan Ahmedinejad, halkçı bir kampanya yürüttü, yoksullara ve işsizlere maddi yardım vaadinde bulundui. Murtazavirad, reformcuların bu gibi önemli konulara yeterince eğilmediğini söylüyor ve Ahmedinejad’ın zaferiyle, son 8 yılda yapılan reformların tehlikeye girdiğini savunuyor:

“Bence bizi zor günler bekliyor. Özellikle, ifade özgürlüğü konusunda. Ayrıca 8 yıl önce başlayan ve şimdi sona eren reform sürecine duyulan güveni yeniden canlandırmada büyük güçlük çekeceğimizi düşünüyorum .”

İran Devrimi sonrasında kurulan geçici hükümette dışişleri bakanı olan İbrahim Yazdi, şimdi İran Özgürlük Hareketinin başkanlığını yapıyor. Yazdi, Cumhurbaşkanı aday olmak istemişti. Ancak, din adamlarından oluşan Muhafızlar Konseyi, Yazdi ve onun gibi yüzlerce siyasetçinin aday olmasını yasakladı. Aday olması engellenen siyasetçilerin çoğu kadın veya reformcuydu. Yazdi, reformcuların bu seçimlerden önemli bir ders çıkarttığını savunuyor.

XS
SM
MD
LG