Erişilebilirlik

Bulgaristan Halkı Sandık Başına Gidiyor


Bulgaristan'da seçimler, Avrupa Birliği üyeliği açısından büyük önem taşıyor. İstenen reformları gerçekleştirememesi halinde Bulgaristan'ın 2007 için öngörülen üyeliği bir yıl geciktirilebilecek.

Seçimlere 14 parti ile sekiz ittifak katılıyor. Hiçbir partinin 240 üyeli Meclis'te tek başına iktidar olabilecek çoğunluğa ulaşması beklenmiyor.

Kamuoyu yoklamaları, muhalefetteki Sosyalist Parti'nin seçimlerden birinci parti olarak çıkacağını gösteriyor. Liderliğini 39 yaşındaki Sergei Stanişev'in yaptığı Sosyalist Parti, 1989'a kadar ülkeyi 40 yıl yöneten Komünist Parti'nin mirascısı.

Seçimlere Türk uyruklu seçmenlerin yine damgasını vurması bekleniyor. Bulgaristan’da 800 bin ile 1 milyon arasında Türk var.

Bulgaristan dışında yaşayan en yoğun seçmen nüfusu Türkiye'de bulunuyor. Seçimler için Edirne, Lüleburgaz, Kırklareli, Çorlu, Tekirdağ, İstanbul, Gebze, İzmir, Kocaeli, Yalova ve Bursa'da da 80 sandık kurulacak.

Seçimler için bölgede bulunun Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Bayer, izlenimlerini Fuat Kozluklu’ya anlattı. Yalçın Bayer'le söyleşiyi yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG