Erişilebilirlik

24 Haziran 2005: Ortadoğu'da Demokratikleşme Çabaları


Christian Science Monitor, Bush yönetiminin Ortadoğu’da demokrasiyi geliştirme çabasına en büyük direnişin Suudi Arabistan’dan geldiğini hatırlatıyor. Gazete, serbest ticaretin demokrasinin gelişmesine katkıda bulunacağını vurguluyor ve bu nedenle Riyad yönetiminin, Dünya Ticaret Örgütü’ne üyelik talebinin kabul edilmesi gerektiğini savunuyor:

"Bazı Kongre üyeleri, Arap Birliği’nin İsrail’i boykot kararından çekilmedikçe ve İsrail’i tanımaya yönelik adımlar atmadıkça, Suudi Arabistan’ın Dünya Ticaret Örgütü’ne alınmamasını istiyor. Ancak, bu talepler Suudi Arabistan’da temsili bir yönetim kuruluncaya kadar bekleyebilir. Demokrasi, daha büyük bir öncelik taşıyor. El Kaide tehdidine karşı en büyük panzehir, demokrasidir. Monarşinin de artık bunu kabul etmesi gerekir."

New York Times, maliyeti 130 milyar doları aşan, Yıldız Savaşları olarak bilinen füze savunma sistemi projesinin başarısını sorguluyor. Gazete, Yıldız Savaşları Projesinin, Başkan Bush’un yeniden seçilmesi için aceleye getirildiğini öne sürüyor ve bağımsız uzmanların, projenin başarısız olduğu yönündeki raporunu hatırlatıyor:

"Bir çok emekli amiral ve general, Başkan Bush’u bu projeden vazgeçerek, kaynakları limanların, sınırların ve nükleer silah depolarının korunmasına ayırması için uyarmıştı. Ancak bu uyarı göz ardı edildi ve Kongre şimdi füze savunma sistemi için 76 milyar dolarlık yeni bir kaynak sağlamak üzere. Yönetim, Kuzey Kore’nin nükleer füze geliştirme çabasını Yıldız Savaşları projesine gerekçe olarak gösteriyor. Umarız, Kuzey Kore’nin bu çabaları da, Amerika’nın füze savunma sistemi kadar başarısız olur."

New York Post da, amatör bir pilotun sarhoş bir şekilde bir uçağı çalarak dört saat boyunca New York semalarında uçmasından hareket ederek güvenlik önlemlerini sorguluyor. Gazeteye göre bu olay, 11 Eylül saldırılarından dört yıl sonra bile, yeterli güvenlik önlemi alınmadığının kanıtı:

"Elbette bazısı haklı bir çok mazeret öne sürülebilir. Sayıları 19 bini bulan havaalanlarının hepsini denetlemek hiç de kolay değil. Bunlardan bir kısmı sadece tek bir pistten oluşuyor, hepsinin farklı ihtiyaçları var, kimi de çok büyük olduğu için yeterince korunamıyor. Bu nedenle en iyi savunma saldırıdır. Yani teröristler bulundukları ülkelerde yok edilmelidir. Ama alkollü bir çocuk bile bir uçak çalıp dört saat boyunca fark edilmeden uçabiliyorsa, ortada ciddi bir sorun var demektir. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Hem de hemen."

Los Angeles Times, dünya ekonomisinde giderek daha büyük bir rol üstlenen Çinli firmaların, şimdi de Amerika’nın en büyük üçüncü petrol şirketi olan Unocal’ı almak istemesinin çok doğal olduğu görüşüne yer veriyor:

"Çin, küresel ekonomide yoksulluktan kurtulup orta sınıf içinde yer almaya başladıkça, küresel kaynaklara yönelik talebinin de nüfusuna orantılı olması çok doğaldır. Son 50 yıldır, Amerikan dış politikasının en büyük önceliği, yeterli petrol rezervi sağlamak ve petrol akışını güvence altına almaktır. Artık, Çin de benzer bir politika geliştirmek zorunda. İki ülke arasında, ya hep ya hiç mantığı yerine, ortak çıkarları öne çıkarmak ve buna uygun davranmak, ilişkileri daha da güçlendirebilir."
XS
SM
MD
LG