Erişilebilirlik

'İslam Ortak Pazarı Kurulsun'


Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, İslam ülkeleri arasında ortak pazar kurulması çağrısında bulundu.

Başbakan, İslam Kalkınma Bankası’nın toplantısında yaptığı konuşmada üye ülkelerden iç pazarlarını birbirlerine açmalarını istedi.

Amerika’nın Sesi Jakarta muhabiri Nancy Amelia Collins’in haberine göre, İslam Kalkınma Bankası’nın toplantısına İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkelerin ekonomi ve maliye bakanları katılıyor.

Melazya’nın Putrajaya kentinde yapılan iki günlük toplantının açılış konuşmasını Başbakan Bedevi yaptı. Malezya Başbakanı konuşmasında, İslam dünyasında ekonomik kalkınmayı teşvik etmenin hayati önem taşıdığını söyledi. İslam ülkeleri arasında ekonomik işbirliği ve ticaretin azlığından yakınan Başbakan, ortak pazar kurma süreci sırasında gümrük vergileri ve serbest ticareti engelleyen diğer kısıtlamaların kaldırılabileceğini belirtti.

İKÖ dönem başkanı olan Abdullah Ahmed Bedevi, 57 üyeli örgütün en büyük sorunlarından birisinin ekonomik eşitsizlik olduğunu vurguladı ve ortak pazar gibi tercihli ticaret sisteminin bu eşitsizliğin giderilmesine yardımcı olacağını savundu.

Malezya Ticaret Bakanı Rafide Aziz ise, örgüt üyesi ülkelerin toplam ticaret hacminin, küresel ticaretin yüzde 8’ini oluşturduğunu ancak bunun sadece yüzde 13’ünün üye ülkeler arasında gerçekleştiğini belirtti.

Asya Kalkınma Bankası ekonomi uzmanlarından William Bikales İslam ortak pazarının tüm üye ülkeler için yararlı olacağını ancak tüm mali sorunlarını çözemeyeceğini söylüyor. Bikales, Malezya’nın ekonomik kalkınma konusunda diğer İslam ülkelerine örnek olabileceğini vurguluyor “Kuala Lumpur hükümetinin yaptığı gibi alınan ekonomik kararları uygulamaya koyabilmek çok önemlidir” diyor.

Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi, ortak pazar doğrultusunda ülkesinin bu yıl sonuna kadar bir tercihli ticaret bloğu kurmayı planladığını da açıkladı. Başbakan şimdiye kadar 14 ülkenin bloğa katıldığını ve bu sayının artmasının beklendiğini bildirdi.

XS
SM
MD
LG