Erişilebilirlik

MGK Toplandı


Çankaya Köşkü’nde yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısının gündemindeki en önemli konu yeni Milli Güvenlik Siyaset Belgesi.

Ulusal güvenlik politikasında değişiklik öngören bu belgede, önemli başlıkların ön plana çıkması bekleniyor. Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda izleyeceği politikalarının çerçevesini çizen belgenin taslağında 'Yunanistan'ın karasularını 12 mile çıkarması' ve 'Irak'ta kurulması olası bir Kürt devleti' olmak üzere iki önemli başlık var.

Yunanistan’ın karasularının 12 mil olduğunu ilan etmesinin yeni belgede de “doğrudan savaş gerekçesi olarak” teyit edilmesi bekleniyor. Kürt devletinin savaş nedeni olduğuna ilişkin bir ifadeye ise belgede yer verilmeyeceği belirtiliyor. Kuzey Irak genel olarak bir kriz potansiyeli olarak ele alınırken, eski belgede de 'Kürt devleti' savaş gerekçesi sayılmamıştı.

Yeni güvenlik belgesinde ayrıca, genç nüfusa yönelik sosyal politikaların izlenmesi, büyük kentlerin yarattığı sorunların giderilmesi ve kırsal kesime yapılan yatırımların artırılmasına yönelik konular da yer alıyor.

Toplantının resmi gündeminde yer almasa da, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yasadışı PKK lideri Abdullah Öcalan’ı yeniden yargılama kararı ve Avrupa Birliği ile müzakereler öncesinde, ek protokolün imzalanması konularının da, Milli Güvenlik Kurulu’nda ele alınması bekleniyor.

Kurulda gündeme gelmesi beklenen Öcalan, türban tartışmaları ve yeni Türk Ceza Kanunu düzenlemeleri arasında bulunan izinsiz Kuran kurslarıyla ilgili düzenlemeler konularının ise askerler ve hükümet arasında tartışmalara yol açabileceği belirtiliyor.

Türkiye, yeni güvenlik belgesinin yürürlüğe girmesiyle ülkelere dayalı tehdit değerlendirmesinden, kriz bölgelerine dayalı tehdit değerlendirmesine geçecek. Yani artık Yunanistan veya bir başka ülke öncelikli dış tehdit olarak görülmeyecek.

Erdoğan Yine Amerika'ya Geliyor

Bu arada, Başbakan Erdoğan yine Amerika yolcusu. Erdoğan 5 Temmuz Salı günü Amerika’ya gidiyor. Başbakan, Kuzey Amerika Ticaret Birliği’nin düzenlediği ve dünyanın önde gelen 250 şirketinin üst düzey yöneticilerinin yer alacağı konferansa katılacak. “Başbakan” sıfatıyla konferansa katılacak tek kişi olan Erdoğan’ın, Türk ekonomisinin ana hatları konusunda bilgi vereceği ve Türkiye’ye yatırım çağrısında bulunacağı bildirildi. Başbakan Erdoğan’ın Amerika ziyaretinde ayrıca Kaliforniya’da bulunan çocuklarını ziyaret edeceği ve bazı ikili temaslarda bulunacağı da belirtildi. Tayyip Erdoğan, bu ay başında da Amerika’ya 5 günlük bir resmi ziyarette bulunmuştu.

XS
SM
MD
LG