Erişilebilirlik

Lübnan'da Suriye Karşıtları Kazandı


Lübnan’da seçimi kazanan, Suriye karşıtı ittifakın lideri Saad Hariri reform vaadinde bulundu. Hariri, öldürülen eski başbakan babasının fikirlerine dayalı bir program uygulayacağını ve bu programın ekonomik reformları ve yolsuzlukla mücadele önlemlerini içereceğini açıkladı.

Eski Başbakan Refik Hariri’nin Şubat ayında öldürülmesi, siyasi olaylara yol açarak Suriye’yi Lübnan’dan çekilmeye zorlamıştı. Saad Hariri başkanlığındaki ittifak 128 üyeli parlamentoda 72 sandalye elde ederek çoğunluğu sağlarken, Hizbullah’ın öncülüğündeki Suriye yanlısı grup 35, eski Hıristiyan muhalefetin lideri Mişel Aoun ve Suriye yanlısı politikacıların oluşturduğu ekip ise 21 sandalye elde etti.

Seçimin Pazar günkü dördüncü ve son bölümünün galipleri Lübnan İçişleri Bakanı Hasan Sabaa tarafından açıklandı. Resmi sonuçların açıklanmasından hemen önce bir konuşma yapan Saad Hariri, ülkenin kuzeyindeki seçmenlerin ilk kez topluca bir ittifaka oy verdiğine işaret etti ve şöyle dedi:

"Halk ilk kez bir programa, topluca bir listeye oy verdi ve biz bu sayede kazanabildik. Lübnan’ı, herkesin birlik içinde hareket ettiği ve birlikte kazançlı çıkacağı bir ülke olarak görüyoruz. Biz gerçekten buna inanırken, bazıları ise inanmıyor."

Suriye karşıtı ittifak, parlamentonun 128 sandalyesinden 72’sini kazanmış olmakla birlikte, anayasayı değiştirmeye yetecek üçte iki çoğunluğu sağlayamadı. Oysa ittifak, bu çoğunluğu elde ederek, Suriye yanlısı Cumhurbaşkanı Emil Lahud’u görevden uzaklaştırmayı umuyordu.

Ancak geçen hafta seçim yapılan üçüncü bölgede, emekli general Mişel Aoun’un, Suriye yanlısı adaylarla ittifak kurması, bu amaca ulaşılmasını engelledi. Saad Hariri liderliğindeki ittifak, dört bölgeli seçimlerin üçünü kazandı.

General Aoun ve Suriye yanlısı adayların, üçüncü bölgede 21 sandalye kazanmasıysa bir sürpriz oldu. Aoun, Saad Hariri’nin ittifakını, özellikle kuzey bölgelerinde “oy satın alarak” seçime gölge düşürmekle suçladı.

Seçimleri izleyen Avrupa Birliği heyeti ise oy vermede bazı usulsüzlükler tespit ettiğini, ancak genel olarak seçimin iyi geçtiğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG