Erişilebilirlik

Michael Jackson ve Jackson 5 Grubu


Jackson 5, 1970’lerin başında, Amerika’nın önde gelen pop gruplarından biriydi. Jackson 5 grubu, ilk kurulduğunda Jackie, Tito, Jermaine, Marlon ve Michael kardeşlerden oluşuyordu. İndiana’da yaşayan Jackson ailesinde oldukça katı kurallar bulunuyordu. Anne Katherine dindar, baba Joe da sert ve disiplinliydi. Bir zamanlar gitar çalan Joe, çocuklarının müzikten başka bir dalla uğraşmasına izin vermiyordu. Joe, izinsiz olarak gitarını kurcalarken yakaladığı oğullarının kuracağı grubun, ilk başta sinirlenmesine rağmen, kendilerini orta halli bir aile durumundan kurtarmasını umuyordu. Jackson’ların 3 oğlu ve 2 kuzeniyle çalışmaya başlayan gruba, daha sonra 2 kuzenin yerine Marlon ve o zamanlar 5 yaşında olan Michael katıldı.

Baba Joe Jackson, grubun menajerliğini üstlendikten sonra 5 oğlunun dansındaki ve şarkılarındaki kalitede artış görüldü. 29 Ağustos 1958’de doğan ve ailenin en küçüğü Michael da vokalistlik görevini devraldı. 1966 yılında Jackson 5, Michael liderliğinde My Girl şarkısının yorumuyla bir yetenek yarışmasını kazandı ve o yıl ilk kez ücret karşılığı gösteri yaptı. Grubun ilk hit parçası yerel bir stüdyoda kaydettiği ‘Big Boy’ parçasıydı.

1969 yılının Ağustos ayında, Michael’in 11 yaşına basmasından kısa süre önce, grup Diana Ross’un konserinin açılışı için sahne aldı. Grubun 7 Ekim 1969’da çıkardığı ilk single I Want You Back şarkısını, ‘ABC’ ve ‘The Love You Save’ parçaları izledi.

Jackson 5 grubunun üçüncü albümü de yine 1969’da çıktı ve ‘I’ll Be There’ parçası büyük hit oldu. Yavaş yavaş üne kavuşan grubun oyuncak bebeklerinden çizgi filmlerine kadar birçok ürünü piyasaya çıktı. 1971 yılında Michael ve Jermaine, grup çalışmalarının yanı sıra, kendi solo çalışmalarına başlayacaklarını açıkladılar. 1971 yılının sonuna doğru Michael Jackson, ‘Got To Be There’ ve ‘Rockin Robin’ single’larını çıkartırken, Jermaine de 1972 yılının sonunda bir single çıkardı ancak Michael kadar başarılı olamadı.

Jackson 5 grubunun yıldızı sönmeye başlarken, Michael’ınki ise parlıyordu. Michael’ın 1980 yılında çıkan Thriller albümü iki yıl içinde tam 40 milyon adet satmış ve 115 milyon dolar gelir getirmişti. Jackson, popun kralı olarak tanınmakla birlikte, Californiya eyaletindeki Neverland adlı çiftlik evi, evlilikleri, çocuklarla ilişkisi, estetik ameliyatları ve son olarak aleyhindeki davalarla her zaman gündemde kaldı... 13 yaşındaki bir çocuğa cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla aleyhinde açılan dava, geçen hafta sonuçlanmış ve Jackson aklanmıştı. Ancak Jackson’un ayrıca ciddi maddi sıkıntı çektiği ve müzik dünyasındaki genç sanatçılarla rekabet etmekte zorlandığı vurgulanıyor.

XS
SM
MD
LG