Erişilebilirlik

İran Seçim Sonuçlarını Tartışıyor


İranlı seçmenler, Cuma günü yapılan seçimde ilk iki sırayı paylaşan isimlerden hangisinin cumhurbaşkanı olacağını belirlemek için yeniden sandık başına gidecek. Ancak seçimin ilk turundaki sürpriz sonuç tartışmaları da beraberinde getirdi.

Eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, cumhurbaşkanlığını kazanamasa da, seçimi önde bitirdi ve ikinci tura katılmaya hak kazandı. Ancak seçimin asıl sürprizi Rafsancani’nin ikinci turdaki rakibi oldu. Seçim öncesinde kendisine fazla şans tanınmayan Tahran’ın aşırı muhafazakar belediye başkanı Mahmud Ahmedinejad, sürpriz biçimde seçimde ikinci oldu.

Ancak seçimde üçüncü olan reformcu din adamı Mehdi Karroubi, sonuca itiraz etti. Karroubi, beklenmedik biçimde kamuoyu önünde seçimlerin yapılış biçimini eleştirdi. Ahmedinejad yanlılarını seçime hile karıştırmak ve rüşvet vermekle suçlayarak soruşturma açılmasını istedi. Ahmadinejad, Karroubi’nin suçlamalarıyla ilgili bir soruya, İran’ın özgür bir ülke olduğunu ve Karroubi’nin de düşüncelerini açıklama hakkının bulunduğunu söyleyerek cevap verdi.

Sonuçlara ilişkin tartışmalar sürerken, Tahran’daki seçim merkezinde de İçişleri bakanlığı görevlileri oy sayımına devam ediyordu. İçişleri Bakanlığı’nın gün boyunca kısa aralıklarla açıkladığı sonuçlar, Karroubi’nin Ahmadinejad’la arasındaki farkı kapatmaya başladığını gösteriyordu.

Ancak adayları belirleme ve seçim sürecini denetleme yetkisine sahip olan sertlik yanlısı din adamlarının denetimindeki Koruyucular Konseyi’nin açıkladığı rakamlar Ahmadinejad’ın ikinci sırada olduğunu gösteriyordu. Görevi devretmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ise, yasalar gereğince sadece İçişleri Bakanlığının açıkladığı rakamların geçerli olduğunu söyledi. Sonuçta İçişleri Bakanlığının resmi açıklamasına göre, Ahmadinejad ikinci oldu ve seçimin ikinci turuna katılmaya hak kazandı. Ahmadinejad, Koruyucular Konseyi ile İçişleri Bakanlığının seçimin dürüst yapılmasını sağladığını söyledi.

Reformcular ise kendi adayları Mustafa Moin’in yedi aday arasından beşinci olmasıyla büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

Dört yıl önce yüzde 51 olan seçime katılım oranı ise bu seçimde artarak yüzde 62 civarında gerçekleşti. Katılım oranının yüksekliği bütün adaylar tarafından, boykot çağrılarının cevap bulmaması biçiminde değerlendirildi. Adaylar, yüksek katılım oranının aynı zamanda seçimi anti-demokratik olarak tanımlayan Başkan Bush’a da bir cevap olduğunu söyledi. Bazı seçmenler ve adaylar da, Bush’un açıklamalarının katılım oranının artmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG