Erişilebilirlik

Rice'dan İşbirliği Çağrısı


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İsrail ve Filistin liderlerini, Gazze’den çekilme planının sorunsuz bir şekilde uygulamaya konulması için işbirliğine çağırdı.

Amerikan ABC televizyonuna Kudüs’ten bir demeç veren Bakan Rice, Ağustos’ta Yahudi yerleşim birimleri boşaltıldığında herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için iki tarafın da gayret göstermesi gerektiğini kaydetti.

Bakan, tarafların şimdilik çekilme planı konusunda eşgüdümlü hareket ettiğini de söyledi. Batı Şeria ile Kudüs’teki iki günlük temaslarını tamamlayan Condoleezza Rice, Ortadoğu ziyaretini Ürdün, Mısır ve Suudi Arabistan’da yapacağı görüşmelerle tamamlayacak.

Dün Ramallah’ta Filistin lideri Mahmud Abbas’la biraraya gelen Amerika Dışişleri Bakanı Rice, daha sonra Kudüs’te İsrail Başbakanı Ariel Şaron’la görüştü. Rice, iki liderin, İsrail’in Gazze’den çekilme planını eşgüdümlü bir şekilde yürütme konusunda uzlaşmaya vardıklarını söyledi. Rice "İsrail ve Filistin yönetimi geri çekilme işleminin, şiddete yol açmadan; uyum içerisinde yapılması konusunda ortak görüşe sahip" diye konuştu.

Ariel Şaron’un geri çekilme planına göre 8 bini aşkın Yahudi’nin yaşadığı Gazze’deki 21 yerleşim birimi boşaltılacak. Amerika Dışişleri Bakanı Rice Kudüs’te yaptığı basın toplantısında iki ay içinde başlaması öngörülen çekilme işleminin uluslararası destek gören barış planını güçlendireceğini söyledi. Rice şöyle konuştu:

"Çekilme planı, barış ve güven içinde yan yana yaşayan iki demokratik devletin oluşturulması hedefini gerçekleştirmeye katkıda bulanacak."

İsrail ve Filistin yönetimi Gazze’deki Yahudi yerleşim birimlerindeki evlerin yıkılması konusunda da görüş birliğine vardı.

Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu konuda da şunları söyledi:

"Bu yerlerde 12 bini aşkın ev bulunuyor, 1 milyon 300 bin Filistinli dikkat alındığında bu topraklar, daha iyi bir şekilde kullanılabilir."

Boşaltılan Yahudi yerleşim birimlerinde, çok katlı apartmanlar yapılması ve böylelikle daha çok Filistinli’ye konut sağlanması planlanıyor.

İsrail Başbakanı Ariel Şaron da, Gazze’den çekilme planının, barış sürecini hızlandıracağını söyledi; ancak Filistinliler’in de daha önce verdikleri taahhütlere bağlı kalmaları gerektiğini kaydetti. Şaron, “Filistinliler, terörist grupları silahlarından arındırarak şiddete son vermelidir,” dedi. Ancak Filistin lideri Mahmud Abbas, militan grupları hedef alan bu tür bir uygulamanın iç savaşa yol açabileceğini söylüyor.

Bu arada bugün Gazze’de çıkan bir çatışmada bir Filistinli militanla bir İsrail askeri öldü. Yetkililer, çatışmanın militanların Mısır sınırı yakınlarındaki bir inşaatta çalışan sivil ve askerlere saldırmasıyla başladığını duyurdu.

XS
SM
MD
LG