Erişilebilirlik

Erdoğan: 'Almanya'nın Tavrı Çirkin'


Almanya Parlamentosunun 1915 Ermeni olaylarına ilişkin kararına Türkiye tepkili. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kararın yanlış ve çirkin olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, kararı “Sorumsuzluk ve dar görüşlülüğün kanıtı” olarak değerlendirdi.

Alman Parlamentosu Türk hükümetinden Ermeni soykırım iddialarını incelemesini isteyen bir karar tasarısını dün onayladı. Ankara’nın bu karara tepkisi ise gecikmedi.

Erdoğan dün Lübnan ziyareti dönüşü İstanbul’da Atatürk havaalimanında bir basın toplantısı düzenledi. Almanya Federal Meclisi’nde kabul edilen “Ermeni Soykırım Tasarı”sı ile ilgili olarak, “Tarih onları mahçup edecektir” diyen Başbakan, tasarıda “Soykırım” yerine “katliam” ifadesinin kullanıldığına da dikkat çekti. Başbakan, Alman Parlamentosu’nun bu konuyu tartışmadan, müzakere etmeden, basit lobilere kurban etmesini siyaseten doğru bulmadığını da söyledi.

Tayyip Erdoğan konuşmasında, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’i de eleştirdi. Erdoğan, “Başbakan Schröder, en azından tavır koyabilmeliydi ve kendi partisine mensup milletvekillerini engellemeliydi” dedi.

Yaklaşık üç aydır Almanya Parlamentosu’nun gündeminde bulunan tasarı ile ilgili olarak görüşlerin her düzeyde Alman muhataplara iletildiğini belirten Dışişleri Bakanlığı ise, kararın “esefle karşılandığını” ve “şiddetle kınandığını” belirtti.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Kararın tek yanlı içeriğine, metindeki vahim maddi yanlışlıklara ve bilgi eksikliklerine işaret edilmiş ve böyle bir kararın, özellikle Almanya gibi her zaman dost ve müttefik olarak görülen bir ülke tarafından kabulünün, Türk halkını derinden yaralayacağına ve ikili ilişkilerimiz üzerinde yapacağı menfi etkilere dikkat çekilmiştir” denildi.

Bu girişimin Alman iç politika hesaplarından kaynaklandığının da belirtildiği Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Böyle hassas bir konunun iç politikanın küçük hesaplarına alet edilmesi sorumsuzluk ve dar görüşlülüğün bir kanıtıdır.” ifadelerine yer verildi.

XS
SM
MD
LG