Erişilebilirlik

ABD Kerkük Olaylarını Doğruladı


Amerika Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Irak’ta yasadışı tutuklama olaylarıyla ilgili bilgilerin”ciddi ve güvenilir” olduğunu açıkladı.

Bakanlık sözcüsü, Amerika’nın bu tür olaylara karışan yetkililerle ilgili kaygılarını gündeme getirdiğini bildirdi. Sözcü, tutuklama olaylarına Amerikan kuvvetlerinin karışmadığını da söyledi.

Kerkük’te yüzlerce Türkmen ve Arap’ın, Irak polisi ve güvenlik güçleri tarafından kaçırılıp Kürt bölgelerindeki hapishanelere sevk edildiği bildirilmişti. Haberi veren Washington Post gazetesi, bunun çoğu zaman Amerikan askeri yetkililerinin bilgisi dahilinde yapıldığını da yazmıştı.

Amerikan askeri belgeleri ve kaçırılan kişilerin ailelerinden alınan bilgiye göre, bölgede baskınlar düzenleyen Kürt militanlar tutukladıkları kişileri gizlice kuzey Irak’taki hapishanelere sevk ediyor. Washington Post, Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın, Beyaz Saray, Savunma Bakanlığı ve Bağdat’taki Amerikan Büyükelçiliğine gönderdiği gizli mesajlarda, yasadışı tutuklamalardan kaygı duyduğunu dile getirdiğini de bildirdi.

XS
SM
MD
LG