Erişilebilirlik

Babacan Brüksel'e Gidiyor


Avrupa Birliği ile 3 Ekim’de başlayacak müzakereler öncesi Türkiye’nin imzalaması gereken Ankara Anlaşması’nın ek protokolüne ilişkin çalışmalar sürüyor.

Ankara’nın ek protokolü bu ay sonuna kadar imzalaması bekleniyor. Ancak protokolün yürürlüğe girmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayı gerekecek. Bunun ise müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim tarihinden sonraya sarkabileceği belirtiliyor.

"Ay Sonuna Kadar İmzalanması Şart Değil"

Amerika’nın Sesi Radyosuna açıklama yapan, Türkiye-Avrupa Birliği Derneği Genel Başkanı Haluk Günuğur, ek protokolün bu ay sonuna kadar imzalanmasının şart olmadığını, önemli olanın imzanın 3 Ekim’den önce atılması olduğunu söyledi. Ek protokolün imzalanmasının uygulamaya geçmesi anlamına gelmediğine de dikkat çeken Günuğur, protokolün yürürlüğe girmesinin büyük olasılıkla 3 Ekim tarihinden sonraya sarkacağını da belirtti.

Lüksemburg'da bu haftabaşında toplanan Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Ankara Anlaşması'nı Kıbrıs Rum Yönetimi’ni de kapsayacak şekilde genişleten protokole onay vermişti. Ek protokol daha sonra imzalanmak üzere Ankara'ya gönderildi.

Ankara'nın ek protokolü imza ve onay sürecini tamamlamasının ardından, Gümrük Birliği'nin kapsama alanı, Avrupa Birliği'ne 2004 yılında katılan 10 yeni üyeyi içine alacak. Ancak Ankara’nın ek protokolü imzalarken eşzamanlı olarak, bir deklarasyon yayınlaması ve protokolde “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak yer alan Rum yönetimini tanımadığını ilan etmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG