Erişilebilirlik

İran'da Patlamalar: 10 Kişi Öldü


İran'ın başkenti Tahran ve güney batısındaki Ahvaz kentinde girişilen bombalı saldırılar 10 kişinin ölümüne, onlarca kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Başkentteki saldırıda kullanılan bombanın bir çöp tenekesine yerleştirildiği, patlamada bir kişinin öldüğü bildirildi.

Tahran’ın 550 kilometre güney batısındaki Kuzistan ilinin başkenti Ahvaz'da ise sabah saatlerinde kamu binaları çevresinde 4 ayrı bomba patladı. Vali Yardımcısı Gulam Reza Hariati, bombalı saldırıların amacının gelecek hafta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine halkın katılım arzusunu zayıflatmak olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 5 gün kala düzenlenen saldırıların sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. İçişleri Bakanlığı'nın Ahvaz'daki bir yetkilisi, bombalardan birinin valiliğin karşısında park etmiş bir araçta, ikinci bombanın imar iskan müdürlüğü binası önünde, üçüncü bombanın ise radyo televizyon müdürlüğü konutlarının önünde patladığını söyledi. Yetkililer, dördüncü bombanın ise patlamadan etkisiz hale getirildiğini belirttiler.

Arapların nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturduğu Kuzistan bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden Ahvaz Demokratik Halk Cephesi, olayla ilgileri bulunmadığını bildirdi. Ahvaz'da Nisan ayında iki gün süren gösteri ve çatışmalarda en az 20 kişi ölmüş, 250 kişi tutuklanmıştı.

Bu arada Tahran’da, erkeklerle eşit haklara sahip olmadıkları gerekçesiyle kadınların düzenlediği gösteriye polis müdahale etti. Tahran Üniversitesi önünde toplanan kadınlar, ayırımcılığı protesto eden sloganlar attı. Gösteriye civarda bulunan yüzlerce kişinin de katıldığı görüldü. Polis, gösterinin izinsiz yapıldığını söyleyerek kısa süre içinde protestocuları dağıttı.

XS
SM
MD
LG