Erişilebilirlik

Iran'ın Nükleer Programı Görüşülecek


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi yarın İran’ın nükleer programlarını ele alacak. Basına kapalı olarak yapılacak toplantıların en az bir hafta sürmesi bekleniyor.

Aynı toplantılarda Kuzey Kore’nin nükleer silah programı da ele alınacak. Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El Baradey’in Viyana’daki İcra Direktörleri Kurulu toplantısında, İran’ın uranyum zenginleştirme programını askıya alma vaadine bağlı kaldığını söylemesi bekleniyor.

Geçen hafta Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesislerini gezen uluslararası denetçiler, Tahran yönetiminin taahhüdüne bağlı kaldığını Baradey’e bir raporla bildirmişti.

Tahran rejimi, uzun süredir üç Avrupa Birliği ülkesiyle pazarlık yapıyor. İngiliz, Alman ve Fransız diplomatlarla yürütülen müzakereler sonrasında, İran, geçen Kasım ayında, uranyum zenginleştirme programını askıya almıştı. Buna karşılık üç Avrupa ülkesi İran’a bazı teşvikler içeren bir paket sundu. Tahran yönetimi, üzerinde hala çalışılan teşvik paketinin ayrıntıları ortaya çıkanca bu teklifi değerlendireceğin açıkladı. Diplomatik kaynaklar, paketin Temmuz ayı sonunda değerlendirmeye alınacağını tahmin ediyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed El Baradey, İran konusunda sert tavır almadığı gerekçesiyle sık sık Washington yönetimi tarafından eleştiriliyor. Aynı gerekçeyle, Amerika, Baradey’in daire başkanlığına yeniden atanmasına itiraz ediyordu. Ancak bu hafta Amerika Dışişleri Bakanlığı bu itirazını geri çekerek, Baradey’in üçüncü bir dönem için başkanlık görevine atanmasına karşı çıkmayacağını duyurdu.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Sözcüsü Melissa Fleming, Mısırlı diplomat Baradey’in yeniden bu göreve seçilmesine kesin gözüyle baktıklarını söyledi. Sözcü şöyle dedi: “Viyana’daki icra direktörleri toplantısının ilk gündem maddesi yeni başkanın belirlenmesi olacak.”

Gündemin diğer maddeleri arasında nükleer teknoloji karaborsası gibi konulara da değinilecek. Nükleer silaha sahip olduğunu bildiren Kuzey Kore de Viyana toplantısının önemli gündem maddeleri arasında. Daire, toplantıda, Kuzey Kore’ye yeniden denetçi göndermenin yollarını ele alacak. Pyongyang yönetimi, 2002 yılı sonunda ülkedeki uluslararası denetçileri sınır dışı etmişti.

XS
SM
MD
LG