Erişilebilirlik

WSJ Yazarı: 'Görüş Ayrılıkları Sürüyor'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dört günlük ziyaretinin önemli bir bölümünü Amerika’nın önde gelen medya kuruluşlarıyla görüşmelere ayırmıştı. Washington Post, New York Times ve Wall Street Journal gibi gazetelerin yetkilileriyle biraraya gelen Erdoğan, yazar ve muhabirlerin Türk-Amerikan ilişkileri ve Türkiye'nin bulunduğu bölgedeki gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı.

Başbakanın Wall Street Journal gazetesine ziyareti konusunda sorularımızı yanıtlayan gazete yazarlarından Robert Pollock, “Başbakan Erdoğan karizmatik birisi, aksi takdirde çok başarılı bir politikacı olamazdı. Toplantımız iyi geçti. Irak’tan Türk Amerikan ilişkilerine kadar birçok konuyu konuştuk” dedi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden, günlük 2 milyon tiraja sahip, Wall Street Journal''da16 Şubat'ta yayınlanan Robert Pollock imzalı başyazıda Türkiye için “Yine Avrupa’nın Hasta Adamı” ifadesi kullanılmıştı. Yazıda Türk-Amerikan ilişkilerinin AKP'nin iktidara gelmesiyle sarsılmaya başladığı belirtiliyordu. Sözkonusu makale hem Amerika’da hem de Türkiye’de ikili ilişkilerin geleceğine dair büyük bir tartışma yaratmıştı.

Başbakan Erdoğan'ın, hükümetini sert bir dille eleştiren Wall Street Journal gazetesine ziyaretini ve kendisiyle yaptıkları görüşmeyi radyomuza anlatan yazar Robert Pollock, Başbakan Erdoğan'ın, kendisine bir daha Türkiye’ye gittiği zaman daha doğru bilgi alması için başka kaynaklar göstermeyi teklif ettiğini söyledi.

Pollock, Başbakan’ın dört günlük ziyaretinin bazı çevrelerde hayal kırıklığı yarattığını belirtirken, kendilerinin bu ziyaretin iki ülke ilişkilerinin olumlu şekilde gelişmesinde büyük etkisi olacağına inandıklarını bellirtti.

Gazeteci Pollock şöyle konuştu: "Amerika’yla Türkiye arasında ciddi görüş ayrılıkları devam ediyor. Suriye konusu bunun en açık örneği. Başbakan, Suriye’nin izole edilmesinin iyi bir yol olmadığına inandığını açıkça söyledi. Oysa Amerika, Lübnanlı lider Refik Harriri’nin öldürülmesiyle ilgili olarak Esad rejimini izole etmek istiyor."

Şubat ayındaki makalesinde yazdığı gibi, Türkiye’de ABD karşıtlığı olduğuna inandığını söyleyen Robert Pollock, bunun iki ülke ilişkilerini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. Pollock, Türkiye’nin ABD için çok önemli bir müttefik olduğunu ve bu ittifakın devam etmesini istediklerini belirtti.

Amerikan hükümetinin stratejik ortaklığın devamını istediğine hiç şüphesi olmadığını belirten Pollock, “Türkiye’deki atmosfer nasıl, bu önemli" dedi ve şöyle devam etti:

"Amerika’da insanların kafasındaki soru Türkiye’deki atmosferin, stratejik ortaklığı tanıyacak bir atmosfer olup olmayacağı. Amerikan hükümetinin stratejik ortaklığı istemediği yönünde hiçbir ciddi terreddüt yok."

Amerikan medyasının genel olarak, ziyaretin ilişkileri sağlamlaştıracağına inandığını dile getiren Robert Pollock, "Bundan hiç şüphem yok, ama önemli olan, ne kadar sağlamlaştıracağı. Bu sağlamlığın derecesi iki ülke arasındaki bazı konulara bağlı” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG