Erişilebilirlik

'Türkiye'yi AB'ye Almamak Kötü Olur'


Fransa ve Hollanda’daki son referandumlardan sonra, Avrupa Birliği’nin doğuya doğru gelişmesi ve Türkiye’nin üyeliği konusunda ciddi sorunlar yaşanabileceği belirtildi.

Alman Bankası Deutsche Bank’ın Baş Ekonomisti Norbert Walter, gerek Fransa gerekse Hollanda’da Avrupa Anayasası üzerinde yapılan referandumlarda seçmenin, aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesine “hayır” dediğini söyledi. Avrupa Birliği’nin geleceği konusunda Washington’da düzenlenen bir toplantıda konuşan Alman uzman şöyle dedi:

“Fransızlar ve Hollandalılar, Müslümanlara hayır diyor, bu arada Türkiye’ye de... Ankara’da iktidarda olan ilginç ve verimli hükümetin çalışmalarına yardım etme imkanımız olmadığı takdirde ne kadar büyük fırsatlar kaçırılmış olacağını anlamadıkları görülüyor...”

Alman iktisatçı, Avrupa ülkelerinde ve kendi ülkesinde iş çevrelerini, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girme çabasını desteklemesi için seçmeni bilinçlendirme konusunda gerekeni yapmadıkları için eleştiriyor. Norbert Walter, son referandum sonuçlarından sonra, Avrupa Birliği’nin, Romanya ve Bulgaristan’ın onaylanmış olan üyeliklerinin gerçekleşeceği 2007 yılından sonra genişlemesinin şu an için sözkonusu olmadığını düşünüyor.

Deutsche Bank Baş Ekonomisti, konuşmasında Türkiye ve Ukrayna’yı, Avrupa Birliği’ne almamanın, bu ülkelerdeki reformcu hükümetler için kötü olacağını söyledi. Walter şöyle konuştu:

“Alman halkı, kendisi için zararlı olduğu halde bu konulara ilgi duymuyor. Bu işler olup bittikten, krizler patlak verdikten sonra iş çevreleri, çok önemli bir konuda adeta uykuda olduklarını farkedecek ve zamanında sesini yükseltmediği için pişmanlık duyacak.”

Washington’da düzenlenen toplantıda konuşan, Balkanlar konusundaki İngiliz uzman Misha Glenny de Avrupa Birliği’nin doğuya doğru genişlemesi konusunda karamsar görünüyor. Glenny şöyle dedi:

“Fransa ve Hollanda’daki referandumlardan sonra Türkiye’nin üyeliği daha uzak görünüyor. Balkanların batı kesimindeki ülkelere 2003 yılında Selanik’teki Avrupa Birliği zirvesinde yapılan üyelik vaadi de gerçekleşecek gibi görünmüyor...”

Fransa ve Hollanda yapılan referandumlarda çıkan olumsuz sonuçta, bu ülkelerde halkın ekonomik kaygılarının ve birliğe yeni üye olan ülkelerden gelecek düşük maliyetli iş gücü nedeniyle işlerini kaybetme korkusunun da etkili olduğu, yapılan kamu oyu yoklamalarından anlaşılıyor.

XS
SM
MD
LG