Erişilebilirlik

7 Haziran 2005: Erdoğan'ın Washington Ziyareti Değerlendiriliyor


Los Angeles Times muhabirlerinden Tracy Wilkinson ve Sonni Efron, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerika ziyaretini değerlendiriyor. Yazıda, her iki tarafın da son günlerde bazı jestlerde bulunmasına rağmen, hala görüş ayrılıklarının giderilemediği vurgulanıyor.

"Bush yönetiminin, Erdoğan’a, Suriye ve İran’la ilişkiler konusunda baskı yapması bekleniyor. Washington’un ayrıca, Avrupa Birliği üyeliği için gerekli demokratik reformların sürdürülmesini istemesi de mümkün. Erdoğan ise, muhtemelen, Amerika’dan Kuzey Irak’tan Türkiye’ye saldıran Kürt gerillalara karşı harekete geçmesini talep edecek."

Washington Post, Sekizler Grubu zirvesi öncesinde Bush yönetiminin yoksul ülkelere yardım politikasını eleştirmeye devam ediyor. İngiltere başbakanı Tony Blair ile Başkan Bush’un bugünkü görüşmesinde yoksul ülkelerin borçlarının hafifletilmesi konusunun ele alınacağını hatırlatan gazete, iki ülke arasında yardım yöntemi konusunda derin görüş ayrılığı bulunduğunu vurguluyor.

"İngiltere, yoksul ülkelerin Dünya Bankasına olan borçlarının zengin ülkeler tarafından üstlenilmesini ve böylece bankanın da mali dengesinin korunmasını istiyor. Bush yönetimi ise, borçları Dünya Bankası’nın üstlenmesi gerektiğini savunuyor. Ancak bu, Dünya Bankası’nın gelecekte yoksul ülkelere yapacağı yardımları azaltması anlamına gelecek. İngilizler ayrıca yoksul ülkelerin borç yükünü azaltmak için IMF’nin altın rezervlerinin bir kısmını satmasını istiyor. Bunun altın fiyatlarını düşüreceğini savunan Bush yönetimi bu öneriye direniyor. Her iki konuda da İngilizlerin önerileri daha sağlam temellere dayanıyor."

New York Times ise Bush yönetiminin ekonomik politikalarını eleştiriyor. Gelir dağılımındaki uçurumun giderek daha da arttığını belirten gazete, izlenen politikaların en zenginler dışında, bütün Amerikalılara zarar verdiğini öne sürüyor. Yazı devamla şöyle:

"Zengin-yoksul ayrımı yeni değil. Ama en üst gelir grubunda yer alan yüzde 20’lik kesim içindeki gelir dağılımı savaşı yeni ortaya çıktı. Bunun sorumlusu ise, Bush’un getirdiği vergi yasalarıdır. Bu yasalarla, yatırımlardan kaynaklanan geliriniz arttıkça, daha az vergi ödüyorsunuz. Ama bunun, zenginlere yatırım yapmaları için kaynak sağlamakla bir ilgisi yok. Bu vergi oranlarıyla, zenginlere varisleri için dev malikaneler yapmaları için kaynak sağlanıyor. Bu sorunun çözülmesi içinse, Kongre üyelerinin, sadece en zenginler için daha fazlasını isteyen bir başkana “hayır” deme cesaretini göstermesi gerekiyor."

Boston Globe yazarı James Caroll, Fransa ve Hollanda’nın Avrupa anayasasını reddetmesi çerçevesinde, Hıristiyan ve İslam dünyası arasında uçurumun giderek genişlediği yorumunda bulunuyor. Yazar, Haçlı seferlerinden bu yana Batının bilinçli olarak İslam düşmanlığını körüklediğini savunuyor ve bunun da temelinde çıkar hesaplarının yattığını ileri sürüyor.

"İslam dininin şiddete eğilimli olduğu imajı, kendi çıkarlarına uygun düştüğü için Avrupalılar tarafından oluşturuldu. Bu siyasi paranoya, 11 Eylül sonrasında Amerikalı liderler tarafından da sürdürüldü. Bu liderler de, Haçlılar, rahipler, emperyalistler ve sömürgeciler gibi, İslamiyet korkusunu iktidar kaynağı haline getirdi. Ancak tarih bize bu tür politikaların geri tepebileceğini gösteriyor."

XS
SM
MD
LG