Erişilebilirlik

Erdoğan ve Gül Washington'a Geliyor


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Amerika ziyaretinde eşlik edecek olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, bugün öğle saatlerinde Ankara’dan ayrıldı.

Gül, Amerika’ya hareketinden önce Esenboğa havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı bir gazetecinin "Amerika'dan PKK konusunda işbirliği talep edecek misiniz?" sorusuna , PKK ile mücadele konusunda Washington yönetimi ile işbirliğinin devam edeceği yanıtını verdi.

Amerika’nın Türkiye ile ortak değerleri paylaşan dost ve müttefik bir ülke olduğunu vurgulayan Gül, Türkiye’nin her türlü belanın üstesinden gelebileceğini ancak başarı için terörle mücadelenin ortak platformda yürütülmesinin önem taşıdığını söyledi. Özellikle son aylarda Amerikan’nın terör örgütü PKK ile ilgili açıklamaları dikkat çekiyordu. Geçtiğimiz ay Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Abdullah Öcalan’ı yeniden yargılama kararının ardından Amerika, Abdullah Öcalan’ın cezaevinde tutulması gereken bir terörist olduğunu bildirmişti.

Dışişleri Bakanı Gül Amerika’ya hareketi öncesi yaptığı açıklamada ayrıca, Amerika ile ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine önem verdiklerini de ifade etti.

Dışişleri Bakanı’nın ardındansa bu akşam Başbakan Erdoğan Amerika’ya gidiyor. Türk-Amerikan ilişkilerinin geçirdiği sıkıntılı dönemin ardından gerçekleşecek bu ziyarette gündeme gelecek tek konu PKK ile mücadele olmayacak. Kıbrıs’ta çözüm, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ve Ortadoğu’daki son durum da Erdoğan’ın hem Amerikan Başkanı Bush, hem de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’la ele alacağı önemli konulardan olacak.

Ankara ise özellikle Kıbrıs konusunda hazırlıklı. Son bir haftadır Amerikan kongresi heyeti ve ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin siyasi işler danışmanı Prendergast’ın Kıbrıs ve Ankara ziyaretleri, Başbakan Erdoğan’a Amerika ziyareti öncesi Kıbrıs konusunda fikir alışverişi yapma fırsatı verdi. Erdoğan, New York ziyaretinde Annan’la görüşmesinde Kıbrıs’ta çözüm için Birleşmiş Milletlerden Rum kesimine baskı yapmasını isteyecek. Ankara ise Erdoğan ve Gül’ün Amerika ziyaretini yakından takip edecek.

XS
SM
MD
LG